Związek Winkulijski
Orędzie Królewskie z okazji IV rocznicy Związku Winkulijskiego - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Orędzie Królewskie z okazji IV rocznicy Związku Winkulijskiego (/showthread.php?tid=3572)

Orędzie Królewskie z okazji IV rocznicy Związku Winkulijskiego - Alfred Fabian - 07 Lut 2022

Obywatele!

Dzisiaj mijają 4 lata od momentu powstania Związku Winkulijskiego. Jest to czas, który niemalże przebiegł nam przed oczami. Ciągle byliśmy częścią zmieniającej się historii Nordaty, patrzyliśmy na nią, współtworzyliśmy, działaliśmy. Jednoczyliśmy wokół siebie i polaryzowaliśmy. Teraz, po 4 latach możemy powiedzieć śmiało, że przetrwaliśmy próbę czasu. Nie zniknęliśmy z map mikroświata i nawet pomimo ostatnich zawirowań związanych z przeniesieniem forum, trzymamy się bardzo dobrze, będąc wśród 10 najaktywniejszych państw obecnego mikroświata. To powód tak samo do dumy, jak i odpowiedzialność, jaka wiąże się z tym tytułem.

Jestem pewien, że przetrwamy kolejne lata, tworząc coraz to ciekawsze inicjatywy, a także kontynuując perły naszej kultury, które już nieraz się pojawiły. Volkianwizja i Nordawizja, Goruzyjskie Święto Wina, Mały Puchar Nordaty to tylko przykłady inicjatyw, które z pewnością warto kontunuować, które są elementami naszej kultury, o które należy się troszczyć. Jako jedyny na Nordacie przykładamy tak wielką wagę do państw, które już kiedyś istniały na terytorium Związku. Wierzę, że jesteśmy w stanie zadbać o to, aby każdy w Winkulii znalazł dla siebie miejsce.

Tym bardziej cieszy mnie fakt, że jesteśmy zauważani za granicą, a nasze inicjatywy stają się coraz popularniejsze - popularyzacja grafiki generowanej przez Sztuczną Inteligencję, która skutkowała m.in. założeniem Galerii Sztuki w Bordo i leockim konkursem Barwy Zimy, to w dużej części zasługa właśnie Winkulii. W rocznicowym turnieju szachowym bierze udział aż 16 uczestników, co na warunki mikronacyjne jest liczbą niemalże niewyobrażalną. Bardzo Wam wszystkim za to dziękuję.

Przede wszystkim jednak chcę podziękować wszystkim obywatelom Związku, bez których państwo to nigdy by nie istniało. Dziękuję Henrykowi Wespucciemu, Mateuszowi Żmigrodzkiemu, Erykowi Ottonowi von Hohenburgowi, Arturowi Kardaczowi, Fatimie von Hohenburg Marcjan-Chojnackiej, Leszkowi Ebe-Grunerowi, Adamowi Aleksandrowi, Franciszkowi Paderewskiemu, Aleksandrowi Novakowi i Tymoteuszowi Piechocie za zaangażowanie w tworzenie Winkulii, jej kultury i historii. Bez Was to państwo by nie istniało i jesteście jego najważniejszą częścią.

Mam również nadzieję, że gdy za rok spotkamy się ponownie na 5-tej już rocznicy Związku Winkulijskiego, to grono obywatelskie będzie jeszcze większe. Że nasze inicjatywy będą jeszcze popularniejsze, a cały mikroświat będzie na nich korzystał. Życzę zarówno sobie, jak i Wam czerpania satysfakcji z podejmowanych działań. Róbcie to, co sprawia wam najwięcej zabawy, a dzięki temu Winkulia zawsze będzie krajem, w którym będziemy chcieli działać.

RE: Orędzie Królewskie z okazji IV rocznicy Związku Winkulijskiego - Leszek Ebe-Grüner - 07 Lut 2022

Mądre słowa Królu Alfredzie. IV rocznica jest już dość popularna. Kto wie, może będzie to najpopularniejsze święto w Pollinie? To są oczywiście optymistyczne założenia, ale możliwe ze względu na postęp rozwojowy Winkulii. Ponadto cieszę się za przyjęcie mnie do tego kraju. Oczywiście trzeba się liczyć, że potrafię być krytycznym człowiekiem, więc bacznie będę obserwował sytuację w państwie. Ponadto dodam coś od siebie o Alfredzie.

Przed wszystkim miałeś pomysł stworzenia UTN, który może i był nieudanym projektem, ale dał owoce do dalszego działania i mimo mojego wtedy bardzo rewolucjonistycznego temperamentu, to chciałeś by Ardemia, wszedła w skład UTN. Następnie brałes udział w Federacji Nordackiej, by ostatecznie stać się sprawiedliwym królem Związku Winkulijskiego. I bez względu na charakter i relacje danych osób z tobą, to każdy kto działał w UTN, to wie, że dzięki tobie mamy taką aktywność i się po prostu rozwijamy na Pollinie. No i też bardzo duże podziękowania za wsparcie CRASHDAY TV w podrzuceniu pomysłu w rozreklamowaniu w Sarmacji.

Oczywiście nie tylko Alfredem człowiek żyje. Kolejnym człowiekiem i bardzo w sumie ważnym, jest Henryk Wespucci. Można mówić wiele rzeczy o nim, ale zawsze pomagał w rozwoju naszego społeczeństwa. Dba o najwyższą jakość naszej strony, oraz rozwinął stronę medialną Volkianu i dbał o popularność Nordawizji. Ten człowiek pozwolił mi swobodnie działać w Sarjeńskie. Także śle mu podziękowania.

Erik Otto von Hohenburg, Artur Kardacz i Mateusz Żmigrodzki. To wasza trójka, jak pamiętam jest ekspertami od Związku Winkulijskiego. I takich ekspertów w tym kraju, jak najbardziej potrzebujemy. Mam nadzieję że dalej będziecie się rozwijać i świat mikronacji to dalej będzie dla was świetna zabawa!

Adam Aleksander. Nie będę kłamał, nie zawsze było przyjaźnie między nami. Jednak ty też dołożyłeś cegiełkę w rozwoju i pomagałeś Henrykowi Wespucciemu w rozwoju Volkianu. Także mimo że nie zawsze było między nami zgodnie, to wiedz że masz za to u mnie wielki szacunek. I działaj dalej w mikronacjach, bo takich ludzi też potrzebujemy. Oczywiście przy okazji dobrze się przy tym bawiąc.

Ze względu na szacunek święta, jakim jest IV Rocznica Związku Winkulijskiego, nie wspomnę swojego zdania o Aleksandrze Novaku.

Na koniec królowa Fatima von Hohenburg Marcjan-Chojnacka. Mimo że tak długo ciebie nie znam, jak resztę wyżej wymienionych osób, to mam nadzieję że będziesz chciała się w tym wspaniałym państwie rozwijać. No i najważniejsze w Pollinie, to życzę ci wytrwałości, jaką mają pozostali mieszkańcy Związku Winkulijskiego.

Także życzę wszystkim przybyłym udanej IV Rocznicy Związku Winkulijskiego.

RE: Orędzie Królewskie z okazji IV rocznicy Związku Winkulijskiego - Fatima Popow-Chojnacka - 07 Lut 2022

Wasza Królewska Mość,
Drodzy Winkulijczycy!

Chciałabym również w swoim imieniu złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji 4 rocznicy powstania Związku Winkulijskiego. Jest to piękne uczucie oraz widok, gdy mimo wszystko nasze państwo dalej idzie do przodu i nie zatrzymuje się. Jesteśmy wśród najaktywniejszych państw. Pokazuje to tylko naszą siłę i chęć dalszego rozwoju. Dziękuję wszystkim, którzy dokładają do tego swoją cegiełkę. Bez Was, by Winkulii nie było. Ale również mam nadzieję, że nasze grono powiększy się bo w końcu Winkulia jest domem dla wszystkich. Obyśmy świętowali jeszcze przez długie lata i w dużo większym gronie!

RE: Orędzie Królewskie z okazji IV rocznicy Związku Winkulijskiego - Albert Fryderyk de Espada - 07 Lut 2022

Cóż, pozwolę sobie złożyć serdeczne gratulacje płynące z mojej skromnej osoby, i może ostatnimi czasy między moją małą ojczyzną Koribią a Winkulią stosunki były bynajmniej chłodnę to jestem przekonany iż wkrótce się to zmieni.

Życzę całej Winkuli dalszych sukcesów oraz powodzenia w sprawowaniu swojej zaszczytnej funkcji JKM Alfredowi Fabianowi von Tehen-Dzek.

RE: Orędzie Królewskie z okazji IV rocznicy Związku Winkulijskiego - Tymoteusz Dostojewski - 07 Lut 2022

Życzę Winkulii pomyślności oraz dalszego rozwoju.

RE: Orędzie Królewskie z okazji IV rocznicy Związku Winkulijskiego - Miguel de Catalan - 08 Lut 2022

[Obrazek: list_gratulacyjny.png?width=588&height=645]