11 Sty 2020, 23:08:00
Do uroczej mieściny zwanej Winkowem, które od niedawna w prasie egvallandzkiej uchodzi za wzór miasta prowadzonego przez włascieli, przybył Prezydent WRE. Czarna limuzyna rządowa zaparkowana została przed miejskim ratuszem, gdzie odbyć miała się uroczystość rozpoczęcia — co prawda z dość znacznym opóźnieniem — kongresu.
Prezes Zrzeszenia Lenników Winkulii, którym był właśnie Prezydent, stanął przed mównicą i rozpoczął przemowe skierowaną do zebranych dziennikarzy, starostów, włascieli miast i różnej maści pracowników urzędu:
— Szanowni Państwo!
Jestem niezmiernie zaszczycony tym, że mogę powitać państwa dzisiaj w Winkowie i przedstawić państwu plany naszego rządu odnośnie rozwoju starostw i miast prywatnych. Zarówno ostatnie badania opinii publicznej oraz zdania ekspertów wskazują na to, że idea prywatyzacji samorządu terytorialnego, przyniesie państwu egvallandzkiemu znaczne korzyści. Mam nadzieję, że dzisiejszy szczyt przyniesie nam innowacyjne rozwiązania na rzecz lenn i miast prywatnych oraz stanie się miejscem wymiany poglądów i opinii.
Jako Prezydent Winkulijskiej Republiki Egvallandu, pragnę poruszyć istotną kwestie związana bezpośrednio z polityką fiskalną, ale i także polityką bezpieczeństwa na obszarach miast prywatnych i starostw. Jak wiadomo na obszarze naszego państwa dozwolone jest posiadanie i organizowanie niewielkich liczebnie jednostek paramilitarnych, które podlegają bezpośrednio wojską republiki. Rząd chciałby umożliwić Wolnym Miastom Republiki i lennom posiadanie takich niewielkich jednostek do utrzymywania bezpieczeństwa na ich obszarze, ale jednocześnie interes skarbu państwa zobowiązuje nas do wprowadzenia opłaty za rejestrację organizacji paramilitarnej, która ma docelowo wynieść 5000 renów — nie jest to zatem zbyt dokuczliwe obciążenie finansowe. Równolegle zamiar mamy wprowadzić opłatę 8000 renów wpłacaną na rzecz Egvallandu raz na 4 miesiące. Przy obecnej liczbie starostw i miast prywatnych oraz zapotrzebowania poza samorządowego, tego typu opłaty zapewniłyby Państwu niewielkie, acz stałe źródło dochodów (ok. 10000 renów miesięcznie). Organizacje paramilitarne niewywiązujące się z tego obciążenia, będą likwidowane i rozbrajane, i w wypadku chęci jej reaktywacji, potrzebna będzie opłata za jej ponowną rejestrację.
To jak narazie wsyzstko co rząd pragnie Państwu przestawić, czekamy na komentarze odnośnie naszej inicjatywy i pytamy czy waszym zdaniem istnieje potrzeba jej wprowadzenia? i czy nie zniechęci was do działania i organizowania jednostek paramilitarnych na terenie WRE?
![[Obrazek: videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67...height=138]](https://media.discordapp.net/attachments/556495101086531596/589394861589921796/videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67c57ebd&is=67c42d3d&hm=82211377b02e470c984c379ddff4c8d9d637a288d693bac297b7f21c72b0588d&=&width=213&height=138)

Nie mam jakiś stabilnych źródeł dochodów, mogę jedynie zaliczyć instytut pracy który wypłaca mi gdzieś maksymalnie 7 tysięcy renów co miesiąc (jak się postaram) a jak nie to może dość nawet do tylko 4 tysięcy renów.