![]() |
|
I kongres ZLW - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15) +--- Dział: Winkulia (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=936) +---- Dział: Winewa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=347) +---- Wątek: I kongres ZLW (/showthread.php?tid=2102) |
I kongres ZLW - Erik Otton von Hohenburg - 11 Sty 2020 Do uroczej mieściny zwanej Winkowem, które od niedawna w prasie egvallandzkiej uchodzi za wzór miasta prowadzonego przez włascieli, przybył Prezydent WRE. Czarna limuzyna rządowa zaparkowana została przed miejskim ratuszem, gdzie odbyć miała się uroczystość rozpoczęcia — co prawda z dość znacznym opóźnieniem — kongresu.
Prezes Zrzeszenia Lenników Winkulii, którym był właśnie Prezydent, stanął przed mównicą i rozpoczął przemowe skierowaną do zebranych dziennikarzy, starostów, włascieli miast i różnej maści pracowników urzędu:
— Szanowni Państwo!
Jestem niezmiernie zaszczycony tym, że mogę powitać państwa dzisiaj w Winkowie i przedstawić państwu plany naszego rządu odnośnie rozwoju starostw i miast prywatnych. Zarówno ostatnie badania opinii publicznej oraz zdania ekspertów wskazują na to, że idea prywatyzacji samorządu terytorialnego, przyniesie państwu egvallandzkiemu znaczne korzyści. Mam nadzieję, że dzisiejszy szczyt przyniesie nam innowacyjne rozwiązania na rzecz lenn i miast prywatnych oraz stanie się miejscem wymiany poglądów i opinii.
Jako Prezydent Winkulijskiej Republiki Egvallandu, pragnę poruszyć istotną kwestie związana bezpośrednio z polityką fiskalną, ale i także polityką bezpieczeństwa na obszarach miast prywatnych i starostw. Jak wiadomo na obszarze naszego państwa dozwolone jest posiadanie i organizowanie niewielkich liczebnie jednostek paramilitarnych, które podlegają bezpośrednio wojską republiki. Rząd chciałby umożliwić Wolnym Miastom Republiki i lennom posiadanie takich niewielkich jednostek do utrzymywania bezpieczeństwa na ich obszarze, ale jednocześnie interes skarbu państwa zobowiązuje nas do wprowadzenia opłaty za rejestrację organizacji paramilitarnej, która ma docelowo wynieść 5000 renów — nie jest to zatem zbyt dokuczliwe obciążenie finansowe. Równolegle zamiar mamy wprowadzić opłatę 8000 renów wpłacaną na rzecz Egvallandu raz na 4 miesiące. Przy obecnej liczbie starostw i miast prywatnych oraz zapotrzebowania poza samorządowego, tego typu opłaty zapewniłyby Państwu niewielkie, acz stałe źródło dochodów (ok. 10000 renów miesięcznie). Organizacje paramilitarne niewywiązujące się z tego obciążenia, będą likwidowane i rozbrajane, i w wypadku chęci jej reaktywacji, potrzebna będzie opłata za jej ponowną rejestrację.
To jak narazie wsyzstko co rząd pragnie Państwu przestawić, czekamy na komentarze odnośnie naszej inicjatywy i pytamy czy waszym zdaniem istnieje potrzeba jej wprowadzenia? i czy nie zniechęci was do działania i organizowania jednostek paramilitarnych na terenie WRE?
RE: I kongres ZLW - Artur Kardacz - 11 Sty 2020 Nie zapominajmy też że każda organizacja paramilitarna podlega pod dowódcę armii WRE. Moim skromnym zdaniem to już będzie troszkę za dużo wydatków dla posiadaczy miast. Oprócz jednorazowej opłaty za rejestrację organizacji mamy jeszcze dożywotnie koszty w wysokości 8000 renów. Dodajmy do tego wcześniejsze wydatki związane z zakupem miasta. Wychodzi ładna sumka... może jako obywatel kraju któremu się płaci nie powinienem tego pisać. RE: I kongres ZLW - Adam Aleksander II - 11 Sty 2020 Nie mam nic przeciwko opłatom za rejestracje i utrzymanie, ale myślę, że można by podzielić te organizacje od najmniejszych (100 członków) do największych (500 członków). Opłata początkowa wtedy wynosiłaby 1000 renów za rejestracje każdej "setki", a opłata czteromiesięczna, 1600 renów za "setkę". Ponadto trzeba by określić jakiś przychód za miasto, najlepiej nie za duży, a po opracowaniu przeze mnie wstępnej wersji gospodarki, stały dochód i koszt utrzymania włości. RE: I kongres ZLW - AleksanderNovak - 11 Sty 2020 Dobrze że zdążyłem założyć swoją organizacje przed opłatami (jak będą) Nie mam jakiś stabilnych źródeł dochodów, mogę jedynie zaliczyć instytut pracy który wypłaca mi gdzieś maksymalnie 7 tysięcy renów co miesiąc (jak się postaram) a jak nie to może dość nawet do tylko 4 tysięcy renów.
RE: I kongres ZLW - Erik Otton von Hohenburg - 12 Sty 2020 8000 renów na cztery miesiące daje 2000 renów miesięcznie, nie uważam żeby był to jakiś bardzo dokuczliwy wydatek. Tym bardziej, że te pieniądze byłby następnie wykorzystane na bieżące potrzeby starostw — czyli wracałyby do ich właścicieli. RE: I kongres ZLW - August vHS - 12 Sty 2020 Bardzo korzystna opcja, jak dla mnie. Osobiście nie mam nic przeciwko. RE: I kongres ZLW - AleksanderNovak - 13 Sty 2020 Mnie to też nie przeszkadza. Przynajmniej reny się na coś przydadzą ... |