10 Mar 2025, 01:19:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10 Mar 2025, 01:27:28 przez Erik Otton von Hohenburg.
Powód edycji: drobne techniczne
)
PROGRAM WYBORCZY
Erika Ottona von Hohenburga
Szanowni Państwo,
Przychodzi mi się ubiegać o urząd szefa winkulijskiego rządu w szczególnym czasie, upadek rządu naszego premiera a mojego v-wnuka zostawił kraj z niezliczoną ilością problemów z jakimi następny rząd będzie zmuszony się zmierzyć. Najistotnijeszym ze wspomnianych problemów jest przede wszystkim utrata poczucia jedności w społeczeństwie, przekonania ze jesteśmy jedna polityczną wspólnotą - przyczyny tego stanu rzeczy jest wiele - afera Burka, kontrowersje związane z winkulijskim wymiarem sprawiedliwości, gospodarcza i aktywnością stagnacja przekładająca się ogólne zniechęcenie mieszkańców do wspólnego działania.
Zdecydowałem się jednak po raz pierwszy od lat ubiegać o jeden z najwyższych urzędów w państwie, bo wierzę że proces ten można jeszcze odwrócić, ale będzie wymagał on od nas radykalnych przemian w naszym państwie. Nikomu nie obiecuje, łatwych i przyjemnych rozwiązań w ramach wygodnego status quo, ani też nie zamierzam starać się przypodobać każdemu, bo ilekroć szliśmy ta drogą, nie osiągaliśmy niczego jako państwo.
Po pierwsze przywrócić jedność społeczną
W ramach polityki wewnętrznej zamierzam skupić się na przywrócenia naszych obywateli na łono winkulijskiego społeczeństwa - rozpocząć procedurę skrócenia odbywania kary przez Burka von Trintza w ramach uchwały Folkstagu i rozpocząć podobne procedury w kwestii zdjęcia kary banicji z U. v Deena i rodziny Emre, oczywiście nic nie może się zadziać wbrew woli winkulijskiego parlamentu, więc mam nadzieje ze nie zostanie to odczytane jako próba forsowania przez rząd pewnych rozwiązań wbrew woli większości Winkulijczyków jeśli ktoś podziela taką obawę. Po drugie zamierzam spopularyzować referendum jako formę sprawowania władzy poddając im kwestie zaproponowanej przez JKW Alfreda Fabiana w czasie ostatnich wyborów przyłączenia Winkulii do Księstwa Sarmacji, czego jestem gorącym zwolennikiem.
Jednym z moich naczelnych postulatów, które zamierzam zrealizować w tej kadencji jest przepchnięcie przez Folkstag nowelizacji kodeksu karnego - "Lex Burek", która wzmocni pozycję oskarżonego w stosunku do aparatu wymiaru sprawiedliwości dając możliwość skrócenia kary pozbawienia wolności do nawet 1/4 wymiaru kary. Obecnie projekt ten już trafił na parlamentarną mównicę i jak mam nadzieję, już w krótce doczekamy się jego realizacji.
Do moich postulatów dotyczących reformy konstytucyjnej i ustrojowej należą przede wszystkim reforma służby wywiadu KVH i ograniczenie jej wszechwładzy i wprowadzenie zakazu aresztowania przez tą służbę obywateli winkulijskich - odtąd taką kompetencją będzie dysponować jedynie Folksguarde. Kolejnym moim pomysłem jest wzmocnienie siły głosu osoby piastującej urząd Ministra Stanu w Folkstagu, dzięki czemu pójdziemy w kierunku mocniejszej niż do tej pory demokracji przedstawicielskiej i wzmocnimy prestiż rządu i wyborów premiera w Związku Winkulijskim.
Po drugie nowa polityka zagraniczna
Tak długo jak Winkulia będzie kierować własną polityką zagraniczną, lub w przypadku gdy pomysł integracji z Księstwem Sarmacji upadnie w ramach ogólnokrajowego referendum, polityka prowadzona przez rząd będzie opierać się na następujących założeniach po pierwsze będziemy w dalszym ciągu pogłębiać współpracę na wielu szczeblach szczególnie militarnym, politycznym i kulturalnym z Księstwem Sarmacji, które jako wciąż jedno z głównych państw polskiego mikroświata pozostanie jednym z naszych kluczowych partnerów w polityce zagranicznej.
Rząd winkulijski z pewnością doceni rosnącą potęgę Federacji Nordackiej jako kluczowego państwa regionu nordackiego i jednego z najważniejszych państw na mapie politycznej mikroświata, chcemy mimo dzielących nas różnic utrzymywać możliwie jak najlepsze relacje z tym państwem, w tym również w miarę naszych możliwości rozwijać współpracę gospodarczą i kulturalną, w prowadząc dialog z poszanowaniem suwerenności obu państw zgodnie z zasadami równoprawnego partnerstwa.
Początkowo dopuszczałem również pogłębienie współpracy na wielu płaszczyznach z Królestwem Dremlandu, tym bardziej że ze strony ówczesnego premiera Królestwa widać było wolę do pogłębiania współpracy z nami. Obecnie biorąc pod uwagę problemy wewnętrzne najstarszej polskiej mikronacji, pragnę zadeklarować, że jeżeli Dremland potrzyma wolę współpracy z nami, to jesteśmy jak najbardziej gotowi do współpracy z KD. Jak sądzę nasze doświadczenia zarówno z jednej jak i z drugiej strony mogą być zaczątkiem bardzo ciekawej współpracy pomiędzy oboma krajami.
Rząd winkulijski będzie niezmiennie wspierać Królestwa Lumerii i Baridasu w próbie restauracji ich państwowości, sprzeciwiamy się wszelkim próbom pozbawienia nieautoryzowanego przez władze tychże państw suwerenności i zwierzchności terytorialnej w szczególności ten punkt dotyczy się Królestwa Baridasu. Jestem ponadto zwolennikiem utrzymania silnego winkulijskiego zaangażowania militarnego na kluczowych dla państwa kierunkach. Sprzeciwiam się wycofaniu winkulijskich żołnierzy z wysp bialeńskich do czasu, aż nie zostaną oni wydaleni na mocy porozumień międzynarodowych uwzględniających interesy Bialeńczyków jak i również bezpieczeństwa Winkulii. Winkulia powinna również bardziej zaangażować się na kierunku północnym - wesprzeć wysiłki Kleptomanatu Baksytanii w zabezpieczeniu Winkulijskich interesów w regionie postbrodryjskim i gwarantujących bezpieczeństwo północnej Winkulii, oraz także pochylić się bardziej nad regionem Norrington (Nordholm), które choć do tej pory zapomniany może nam otworzyć drzwi do większej współpracy nadgranicznej z Federacją Nordacką, zaś wzmocnienie winkuljskiej obecności wojskowej w tym regionie mikroświata przyczyniłoby się w znacznej mierze do wzmocnienia bezpieczeństwa północnej Nordaty.
Tych celów w polityce zagranicznej nie uda nam się zrealizować bez sprawnie działającej służby zagranicznej i w tym celu należy wyróżnić poszczególne kierunki działań i zadbać o zabezpieczenie naszych interesów konkretnymi osobami, zwłaszcza jeśli dzialaja już na konkretnych kierunkach. Przykładowo Burek mógłby objąć funkcje ambasadora w FN, JKW Alfred Fabian w KS, JKM Dagobert III dba o dobre relacje Królestwem Voxlandu, ja zaś w razie potrzeby mógłbym objąć swoim działaniem kierunek dremlandzki jeśli zajdzie taka sposobność, tudzież konieczność. Tym samym uzyskamy skuteczną i aktywną służbę dyplomatyczną na wielu kierunkach realizującą winkulijską rację stanu.
Po trzecie kierunek polityki wewnętrznej
W polityce wewnętrznej chce żeby państwo przyjęło bardziej jednolity kierunek kulturalno-narracyjny, w pierwszej kolejności pragnę zmienić nazwę państwa ze Związku Winkulijskiego na Królestwo Winkulii, przy zachowaniu dualistycznego modelu federacyjnego, wzmocnić winkulijską tożsamość Norrington, być może również stopniowo w drodze rewolucji odchodzić z modelu federacyjnego w kierunku państwa unitarnego, ale do w dalszej perspektywie, zdecydowanie wykraczającej jedną lub nawet trzy pięciomiesięczne kadencję.
Pragnę wspierać działalność zarówno rodzimego kościoła winkuliokatolickiego, jak i działającego od niedawna na winkulijskiej ziemi Kościoła Powszechnego Pollinu, przy czym raczej skłaniałbym się ku temu drugiemu jako, że posiada on większe zaplecze do rozwijania swojej działalności misyjnej i dodatkowo jako instytucja niezależna od państwa może zapewniać ciekawą dynamikę na styku kościół-państwo, co mogłoby dodatkowo motywować spór polityczny. KPP zostaną zwrócone majątki i kościoły, które wcześniej zajmowane były przez wspólnoty rotriokatolickie w naszym kraju. Zakon rycerski Szymonitów otrzyma za to ziemie w Baksytanii.
W polityce gospodarczej w dalszym ciągu będą realizowane inwestycje infrastrukturalne rządu mojego poprzednika i ministra Bolesława Kirianóo von Hohenburga i wszelkie działania mogące przyczynić się do wzrostu gospodarczego kraju. Wierzę, że wszystkie te działania przyczynią się do uwolnienia potencjału jaki drzemię w naszym narodzie i zapoczątkuje nową erę w dziejach Winkulii.
Niech żyje Winkulia!
![[Obrazek: videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67...height=138]](https://media.discordapp.net/attachments/556495101086531596/589394861589921796/videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67c57ebd&is=67c42d3d&hm=82211377b02e470c984c379ddff4c8d9d637a288d693bac297b7f21c72b0588d&=&width=213&height=138)