26 Lip 2023, 19:04:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26 Lip 2023, 19:05:03 przez Erik Otton von Hohenburg.)
Wasza Królewska Mość,
Szanowni Goscie,
Drodzy kanugardczycy,
Na samym wstępie chciałbym ogromnie podziękować Jego Królewskiej Mości za powierzenie mi niewątpliwie zaszczytnej misji jaką jest zarząd nad jedną z trzech miast stołecznych Związku Winkulijskiego. Powagi temu wydarzeniu nadaje fakt, że ostatnim dotychczas mianowanym burmistrzem miasta, był niekto inny jak Szymon Uchastok blisko 5 lat temu. Jestem zatem pierwszą od wielu lat osobą, która ma szansę przyworocic miastu pozycje jednego z najbardziej prominentnych winkulijskich regionów.
Nim jednak zacznę prezentować przed państwem moje konkretne pomysły i zamierzenia, chciałbym opowiedzieć o wizji jaka przyświeca mi i mojej administracji. Przyszły Kanugard widzę jako miasto będące kulturalną i cywilizacyjną stolicą regionu nordackiego. Naszą ambicją jest stać się "Paryżem Nordaty" z jego zamiłowaniem do sztuki, kultury i literatury. Widzę naszą stolicę przede wszystkim jako ośródek kultury i nauki o znaczeniu ponadkrajowym i bardzo chcę aby ta wizja była kontynuowana po moim odejściu ze stanowiska, które zapewne rychle nastąpi.
Jakie jednak faktyczne obietnice pragnę złożyć w imieniu królewskiej administracji miejskiej? Po pierwsze jest to powołanie do życia nowej gazety regionalnej wydawanej przez lokalny rząd. Dotychczas nie mieliśmy w regionie podobnej gazety. Organ prasowy stołecznego miasta nosić będzie odtąd nazwę "Przeglądu Stołecznego". Nie mogę wprawdzie obiecać, że osiągnie owy organ potęgi porównywalnej z prasą ogólnokrajową, ale na pewno będzie to krok w stronę budowania odrębnej tożsamości miejskiej.
Kolejnym, być może najważniejszym moim zamierzeniem będzie stworzenie miejskiego statutu, który będzie regulował działalność władz miejskich. Powstanie on we współpracy z rządem królewskim oraz Folkstagiem, co zdecydowanie podniesie prestiż miasta Kanugard.
Do innych działań na polu narracji i kultury będzie przywrócenie odrębności administracyjnej miasta od innych prowincji kraju tj. Albionu i Lehnsbergii. Przywrócenie dawnego działu miejskiego, co da nam częściową niezależność od innych wladz samorządowych i wypełnienie zasady subsydiarności samorządowej.
Chcę też zmienić dotychczasowy wizerunek stolicy, jako miasta gdzie nie dzieje się nic poza wydarzeniami stricte politycznymi tj. marszami zwolenników NPW i Folksbundu. Miasto przystapi do organizacji wydarzeń kulturalnych, powstanie Narodowa Galeria Sztuki, wskrzeszony zostaniesz Uniwersytet Królewski, miejski konkurs poetycki i w końcu będą w mieście organizowane wydarzeniach o charakterze międzynarodowym o ile będzie to możliwe. Może coś na kształt Our Sound lub Nordawizji.
Na tym jednak nie poprzestaniemy. Potrzebujemy bardziej zdecydowanych działań jeśli chodzi o zaprezentowanie kanugardziego dziedzictwa reszcie Winkulii.
W tym również w sposób mogący wzbudzić kontrowersje - tychże jak najbardziej potrzebujemy, gdyż są ożywcze dla naszego społeczeństwa. Po pierwsze powstanie pomnik Szymona Uchastoka w mieście, odbudujemy katedrę Szymona Słupnika w Kanugardzie. Prywatyzacji ulegnie część miejskiego majątku tj. zabytkowe pałace i kamienice w ten sposób do budżetu wplyną kolejne środki na animacje kultury i ambitne projekty infrastrukturalne takie jak budowa kolejnego mostu spinającego brzegi Anater. Przetarg na rozbudowę mostu będzie kolejną okazją do wykazania się aktywnością w kraju. Przy okazji prywatyzacji chcemy też zachęcić Winkulijczyków do dogłebnego zapoznania się z historią miasta, a wśród zagranicznych gości spowodować swoistą mode na winkulijską stolicę - ma kojarzyć się z luksusem i prestiżem. Pozyskane środki z podjętych przez miasto przedsięwzięć zostną także użyte do renowacji zabytków miasta.
To jedynie część z zdanan jakie podejmie się moja administracja, ale jak wierzę niniejsze Exposé daje powody do optymizmu wszystkim mieszkańcom Kanugardu i Winkulii.
Dziekuje za uwagę.
![[Obrazek: videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67...height=138]](https://media.discordapp.net/attachments/556495101086531596/589394861589921796/videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67c57ebd&is=67c42d3d&hm=82211377b02e470c984c379ddff4c8d9d637a288d693bac297b7f21c72b0588d&=&width=213&height=138)