• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
moja idea uporządkowania języków nordaty
Wprowadzenie

Od dawna marzę, by uporządkować narody Nordaty, a cóż nie jest tak ważne dla każdego narodu jak jego język. Przedstawiam moją ideę uporządkowania tych języków. W planach jest organizacja która by je zrzeszała, można to zrobić w ramach Wspólnoty Nordackiej. Oczywiście wszystko jest do ustalenia a to tylko moja propozycja. Napiszcie co o tym myślicie...

Szczegółowy podział

----Języki nordackie
---Grupa języków południowych
--Język muratycki
--Język azymucki
--Podgrupa języków winkulijskich
-Język czarnokrajestański
-Język brugijski
-Język santański
---Grupa języków północno-wschodnia
--Język brodryjski
--Język uhraiński
--Język republikański 
--Język parlandzki 
---Grupa języków środkowych
--Język indiański
--Język abachaski
---Grupa języków północno-zachodnich
--Język batawski
--Język amatorski
--Język magnifikacki
---Grupa języków volkiańskich
--Język volkiański
--Język frydlandzki
--Język learveński
---Grupa języków klindońskich
--Język klindoński
--Język nordish
---Języki niepowiązane z żadną z grup (do ustalenia)
--Język koribijski
--Język ostlandzki
--Język voxlandzki (moja propozycja jest taka by voxlandzki był w grupie języków północno-zachodnich)
--Nieokreślone języki germańskie
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Okej, na szybko ogarnąłem czym są grupy językowe i już przybywam konstruktywnie dyskutować.

(07 Sie 2021, 14:55:09)Aleksander Novak napisał(a): ---Grupa języków południowych
Osobiście bym to nazwał Grupa Muratycko-Winkulijska.
Cytat:--Podgrupa języków winkulijskich
-Język czarnokrajestański
-Język brugijski
-Język santański
Brakuje języka winkulijskiego. No i tam było jeszcze więcej państw przecież, na forum Winkulii są o tym informacje.
Cytat:---Grupa języków północno-wschodnia
Tą zaś bym nazwał Grupą Słowiańską.
Cytat:---Grupa języków środkowych
--Język indiański
--Język abachaski
Nie jestem do tego do końca przekonany. Według mnie Kugaria/Indianie a Abachazja to dwie zupełnie odmienne kultury, kraje i języki. Trzeba by porozmawiać z kimś kto był w Abchazji.
Cytat:--Język voxlandzki (moja propozycja jest taka by voxlandzki był w grupie języków północno-zachodnich)

To założenie żeby Voxlandzki był w jednej grupie językowej z batawskim, magnyfikackim i amatorskim jest według mnie błędne. Wynika to z historii przedinternetowej - w moim założeniu przodkowie Voxlandczyków to głównie Sarmowie, lud który potem utworzył Sarmację. Wprawdzie zapewne jakieś napływy ludności z Nordaty na Voximę były, ale były one za słabe żeby przełamać hegemonię tutejszych ludów (tak na prawdę udało się to tylko Germanom) i zwykle były asymilowane do Voxlandczyków. Potem natomiast, po wykształceniu się Baradczyków, Rzymian itd. (skutek przejmowania niektórych elementów kulturowych od ludów napływowych oraz różnych warunków rozwojowych) mieszkańcy Voximy byli za bardzo zajęci laniem się między sobą, więc nie mieli czasu interesować się kontynentem i tamtejszymi ludami (i prawdopodobnie vice versa - w końcu jak na razie żaden kraj nie wspomina o Voximie w swojej historii przedinternetowej). Tak więc i później nie było zbyt dużego mieszania się języków. Wniosek? Według mnie Voxlandzki to powinien być język nie powiązany z żadnym innym na kontynencie. Aczkolwiek też trudno to mówić teraz, gdy Voxlandzki dopiero powstaje w mojej głowie.

Ogólnie fajnie, ale zapomniałeś o Ardemii czy Bialenii i kilku innych językach (pamiętałem, ale potem się zająłem tłumaczeniem tego z Voxlanszkim i zapomniałem).
czarnokrajestański to winkulijski...

co do nazwania grupą słowiańską to mam zastrzeżenia... osobiście nie chcę, by ta grupa była kojarzona z słowianami z reala, trzeba w końcu stworzyć jakąś kulturę inną niz te z reala...

co do abachazji no to masz może rację, trzeba by się spytać kim oni są. Magnifikacki by pasował do grupy środkowej bo z czego wiem to utrzymują oni klimat taki azjatycki.

czyli wychodzi na to że voxlandzki byłby językiem izolowanym, nie związanym z nordatą...
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
(08 Sie 2021, 12:54:45)Aleksander Novak napisał(a): czarnokrajestański to winkulijski...
No może i tak.
Cytat:co do nazwania grupą słowiańską to mam zastrzeżenia... osobiście nie chcę, by ta grupa była kojarzona z słowianami z reala, trzeba w końcu stworzyć jakąś kulturę inną niz te z reala...
Ok, tylko że jak patrzę to i sami Brodryjczycy uważają się za Słowian. Rzecz jasna może być też tak, że w każdym kraju ma ta grupa inne nazwy.
Cytat:co do abachazji no to masz może rację, trzeba by się spytać kim oni są. Magnifikacki by pasował do grupy środkowej bo z czego wiem to utrzymują oni klimat taki azjatycki.
No ok.
Cytat:czyli wychodzi na to że voxlandzki byłby językiem izolowanym, nie związanym z nordatą...
Tak, aczkolwiek jak mówię- jeszcze nie zacząłem go tworzyć (i nie zapowiada się bym się za to wziął w najbliższym czasie), więc nieco ciężko operować tu na szczegółach.

No i przypomniałem sobie o jakich językach miałem wspomnieć: Ordyńczyków z Nowej Ordy, NanDińczyków z Nan Di, Dehreńców z Dehreńskiego Wojska Kozackiego i Rusinów Batawskich z Rusi Batawskiej.
Zacznijmy od uporządkowania języków Westlandu.
Mamy republikański, amatorski, indiański (dialekt kugarskiego) i winkulijski. Ale jakim cudem ludzie z różnych prowincji się ze sobą dogadują? Każdy zna każdy język używany w Westlandzie, czy mamy jakiś lingua franca, który obok języka narodowego zna każdy Westlandczyk?
 [Obrazek: 101005704499826635.png]
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
@AleksanderNovak @August vHS Wiecie coś na ten temat?
 [Obrazek: 101005704499826635.png]
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Podejrzewam, że wynika to z prostoty języka amatorskiego, ewentualnie długotrwałej koegzystencji. Bo czym innym to wytłumaczyć?
August van Hagsen de la Sparasan

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości