Jak świat światem wiadomo że kraj powinien mieć stolicę. Tej jednakże Zjednoczone Państwo nie posiada. Zapraszam więc do debaty na ten temat.
Ja osobiście widzę 3 opcje:
1. Zostać przy Los Alexos. Było stolicą ostatnio, może być i tym razem.
2. Wybrać nową stolicę spośród istniejących miast. Osobiście nie wiem co mogłoby być taką stolicą- proponuję Vox, Marsylię albo Kiku.
3. Zbudować stolicę od zera.
Drugą sprawą jaką należy omówić jest kwestia władzy nad stolicą. Czy sprawować ją powinna prowincja, na terenie której znajdzie się stolica? Czy może raczej władze centralne?
Zapraszam do dyskusji.
Jeśli mamy być postępowi, powinniśmy zbudować nową stolicę, od zera. Ma to swoje plusy i minusy. W przyszłości może być problem z własnością tej stolicy, ale w obecnej sytuacji, zwiększy nam aktywność na forum, a także będzie to odświeżenie. Pozostaje tylko miejsce wybudowania nowej stolicy. A nad władzą zastanowimy się później. Lecz jak wiadomo joahim jest przeciwny zajmowaniu nowych terenów.
Pozostaje więc stolica w Voxlandzie. Tak będzie bezpiecznie.
Winewianin <3
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Jak widać dyskusja nieco przymarła, więc czas ją obudzić.
Cytat:Jeśli mamy być postępowi, powinniśmy zbudować nową stolicę, od zera. Ma to swoje plusy i minusy. W przyszłości może być problem z własnością tej stolicy, ale w obecnej sytuacji, zwiększy nam aktywność na forum, a także będzie to odświeżenie.
No w sumie racja, taka budowa od zera może być dobrym pomysłem.
Cytat: Pozostaje tylko miejsce wybudowania nowej stolicy.
Cytat:Pozostaje więc stolica w Voxlandzie. Tak będzie bezpiecznie.
A dlaczego nie w Westlandzie?
Cytat:A nad władzą zastanowimy się później.
Wydaje mi się, że to dobry pomysł.
(18 Mar 2021, 20:22:51)Joahim von Ribertrop napisał(a): A dlaczego nie w Westlandzie? Boję się o to że w przyszłości w przypadku rozpadu, stolica będzie punktem sporu. Bo przecież należała do władzy centralnej, więc nie jest własnością Westlandu. Chyba że zrobimy to na zasadzie, iż miasto Los Alexos będzie jedynie użytkowane lecz nie będzie własnością centrali - będzie własnością SRW. To działałoby na zasadzie udostępnienia budynków.
Winewianin <3
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Stolica pełni jedynie funkcje reprezentacyjne, nie musi być jakąś potężną metropolią, a więc proponuję budowę od zera w centrali.
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Tyle że centrala nie ma terytorium i trzeba ją dać albo w SRW albo w RV
Winewianin <3
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Niech skrawek terytorium większej prowincji zostanie poddany centrali, a w przypadku braku zgodności - skolonizować ziemie bliskie
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Myślę że można udostępnić po prostu zbudować miasto na użytek centrali i tyle. Terytorium będzie jednak należało dalej do prowincji.
Winewianin <3
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Miasto powinno być zależne wyłącznie od centrali i na terytorium centrali
ziemie SRW należą do SRW
Winewianin <3
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
|