26 Gru 2020, 19:49:40
Obwieszczenie Prezydenta Związku Winkulijskiego
ws. normalizacji sytuacji w Socjalistycznej Republice Volkianu
ws. normalizacji sytuacji w Socjalistycznej Republice Volkianu
Obywatele!
Jak przed chwilą przekazała Telewizja Winkulijska przedstawiciele Sztabu Generalnego Volkiańskiej Armii Ludowej podpisali zawieszenie broni z Armią Wyzwolenia Volkianu, zbrojnym ramieniem Rewolucyjnego Frontu na rzecz Demokracji i Wolności Ludu Pracującego Volkianu, znanego powszechnie jako Biały Volkian. Z informacji jakie otrzymuję od dowódców Sił Zbrojnych Związku Winkulijskiego, sytuacja zdaje się normalizować i iść ku dobremu.
Myślę, że jest to symboliczne, iż proces pojednania zwaśnionych stron zaczął się właśnie teraz, w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Chcę, aby pokój na dobre zapanował w Volkianie. Dlatego też - w związku z ustaniem wszelkich przesłanek dla takiego stanu rzeczy - postanowiłem, w konsultacji z Premierem i Prezydentem Socjalistycznej Republiki Volkianu, uchylić swoje rozporządzenie dotyczące wprowadzenia stanu wojennego w Volkianie, czyli jednocześnie zakończyć sam stan wojenny i nakazać jednostkom SZ ZW wyjście ze stanu gotowości.
Niech ten świąteczny czas przyniesie wszystkim wam, moi drodzy Obywatele, wiele łask i dobrodziejstw w roku nadchodzącym!
Niech Bóg z Synem Swoim, Was wszystkich błogosławi!
Niech żyje pokój, pokój nam wszystkim!
Prezydent Związku Winkulijskiego
/-/ Mateusz Żmigrodzki