21 Paż 2020, 17:34:14
Mieszkańcy!
Kilka dni temu Prezydent ostatecznie przyznał mi jako lenno, piękne miejsce - naszą Zanahorię. Mam nadzieję, że już niebawem zabawa, jaka nam się kroi ruszy z kopyta. Będzie to jednak wymagało wspólnego zaangażowania i pracy organicznej. Wierząc, że współpraca będzie owocna, chciałbym przedstawić kilka punktów, do których realizacji będziemy dążyć. Wydaje mi się on najbardziej odpowiedni, chociaż rozkwit można osiągnąć na wiele sposobów.
1. ZANAHORIA - narracyjnie
Punkt, który już na trwale zapisze się w każdym planie rozwoju lokalnego. Dzięki narracji zbudujemy aktywność i będziemy budować relacje, które sprawią, że zapamiętani zostaniemy pozytywnie. Narracja pozwala nam na bardzo wiele i zamierza wycisnąć z niej jak najwięcej. Pierwsze kroki już zostały podjęte - wątek ze zwiedzania Zanahorii okazał się strzałem w dziesiątkę. Postaram się, aby był w miarę aktywny, z biegiem czasu powstawać będą nowe.
Jednak narracja ma też drugą twarz, o której nie zamierzam zapomnieć. Mam tu na myśli pojedyncze zdarzenia, wydarzenia, wypadki. Będą miały one na celu wzbudzenie emocji. Zbliżenie do realnego świata. Postaram się wprowadzić narracją taką atmosferę, aby każdy czuł ją, jakby była prawdziwa. Żeby można było na żywo się zaangażować w codzienne życie Zanahorii.
Powstaną również postacie narracyjne - uczestnicy zdarzeń w mieście. Pisząc te słowa naszła mnie myśl dotycząca narracji i wpisująca się w obraz lenna, który chcę wytworzyć. Na razie jednak owinę go mgłą. Czarodziej nie ujawnia sztuczek, a reżyserowie trzymają widzów w napięciu do końca seansu.
2. ZANAHORIA - gospodarczo
Pod tym względem również nie zamierzam trwać biernie. W najbliższym czasie ruszy szereg inwestycji, które pozwolą na lepsze prosperowanie okolicy. Sporządzony zostanie również spis ekonomiczny, który uwzględni infrastrukturę, jaka znajduje się w Zanahorii. Posłuży ona jako podstawa do opracowywanej przeze mnie skali Jiha określającej poziom bogactwa danej lokacji. Opierać się będzie ona na trzech filarach - liczbie ludności, infrastrukturze oraz aktywności. Pozwolę sobie jednak uciąć temat w tym miejscu, gdyż o skali nie można zbyt wiele obecnie powiedzieć. Napomknę jedynie, że opracowanie jej będzie służyło nie tylko nam, ale całemu Związkowi.
3. ZANAHORIA - kulturowo
"Jak przeżarta nędzą i chorobami, pozbawiona kultury (...) może być odrodzicielką narodu?" - Ano nie może. Dlatego też zadbamy o to, aby kultura powstała. Chociaż powinienem powiedzieć - została przybliżona. Obecnie jest nam ona obca, daleka, niemniej jednak, gdy bliżej ją poznamy, zobaczymy, że przez długi czas nie znaliśmy czegoś, co przyprawia nas o ciary. Co będziemy robić z największą rozkoszą.
Dodatkowo planowane są różne festyny, uroczystości, święta i karnawały. Doskonale zazębiać się będzie to z narracją. Uroczystości dadzą nam ogromne pole do popisu. Przy okazji umożliwią integrację oraz aktywność. Myślę, że nasze standardy będą rosły z każdym krokiem, aż w końcu wyrosną na skalę ogólnokrajową, a może nawet i międzynarodową. Obok odkrywania kultury postaram się wprowadzić swoje elementy, aby nasze życie było jeszcze barwniejsze. Głowę mam pełną pomysłów i sądzę, że ich realizacja to jedynie kwestia czasu.
Ostatnim punktem jest tolerancja. Zanahoria nie jest miejscem monokulturowym. Każdy znajdzie tutaj gościnność i atmosferę domostwa. Nie musicie się wstydzić swojej kultury, powinniście ją wręcz afirmować. Każdy dzień może kryć dzięki temu niespodziankę i liczę, że czasami ją odkryje.
4. ZANAHORIA - zagranicznie
Ten punkt może okazać się najtrudniejszy, ale jednocześnie jest najbardziej ambitny. Szczególnie, że uwzględnia wszystkie pozostałe, wręcz je rozszerzając. Zamierzam działać w Zanahorii w taki sposób, aby jak najwięcej osób się o niej dowiedziało. Podejmę trud propagowania zanahoryjskiej kultury i narracji, za granicą, pokazując wyjątkową jakość naszego regionu.
Nie jest to jednak koniec. Zamierzam działać również w drugą stronę i zapraszać do Zanahorii gości z zagranicy, szczególnie w dniach uroczystości lub większych wydarzeń. Listę mam dosyć obszerną, znaleźć można na niej wiele interesujących nazwisk, wśród nich rotryjski duchowny i uczony Janusz Zabieraj, leocki i hasselandzki działacz kulturowy, językoznawca i szachista Santiago Vilarte czy też nasz stary dobry przyjaciel, emerytowany Bialeńczyk, profesor Andrzej Swarzewski (chociaż po cichu liczę, że złoży on wniosek o obywatelstwo Związku Winkulijskiego).
Zanahoria postara się również o udział w międzynarodowych wydarzeniach lub sama je zaangażuje, jeżeli będzie taka potrzeba, przy współpracy z konkretnymi osobami.
Tak zarysowuje się plan rozwoju Zanahorii. Kilka najbliższych dni zajmie mi jeszcze organizacja pracy, niemniej jednak niedługo ruszamy. Z pewnością się nie zawiedziecie!
Dziękuję!
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I