19 Paż 2020, 12:13:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19 Paż 2020, 12:14:12 przez Mateusz Żmigrodzki.)
Orędzie Prezydenta Związku Winkulijskiego Mateusza Żmigrodzkiego
z okazji zaprzysiężenia na urząd
Narodzie Winkulijski!z okazji zaprzysiężenia na urząd
Ludu Volkianu!
Wasza Ekscelencjo Panie Kanclerzu Związkowy!
Wasze Ekscelencje i dostojni goście zza granic Związku Winkulijskiego!
Los często stawia nas z dnia na dzień w całkowicie odmiennej roli, która jest inna od pełnionej dotychczas. Tak i było ze mną. Trawiący nasze państwo kryzys gospodarczy oraz destabilizacja polityczna, która to nastąpiła po ustąpieniu z urzędu Prezydenta Artura Kardacza, sprawiły, iż zmuszony byłem wziąć całkowitą odpowiedzialność za losy Związku i stanąć w wyścigu o najważniejszy urząd w państwie. Nie zrobiłem tego dla spełnienia swoich własnych ambicji
i celów politycznych. Zrobiłem to, albowiem los nie dał nam innego wyjścia. Zrobiłem to również, bo przede wszystkim kieruję się dobrem naszej ojczyzny. Boże, wierzę, że tyś ten los nam naznaczył. Dlatego też, wdzięczny Tobie jestem i prośbę zanoszę, abyś mnie jako narzędzie do swych celów zawsze wykorzystywał, a nie do celów ciemności. Tak mi dopomóż Bóg.
Myślę, że w tym miejscu wypadałoby podziękować kilku wybitnym jednostkom. Chciałbym złożyć podziękowania wszystkim obywatelom, którzy w Senacie Związkowym zgromadzeni, wyrazili dla mnie pełne poparcie i podarowali w ręce moje tak szerokie uprawnienia. Jest to dla mnie ogromny dowód zaufania, jakie ma do mnie Naród Winkulijski i mam nadzieję, że Was nigdy nie zawiodę. Jako Folksfüther zawsze będę się starał, aby wszelkie najważniejsze dla naszego Państwa decyzje były podejmowane właśnie przy Waszym udziale. Tylko w ten sposób, poprzez współpracę Senatu i Folksfüthera będziemy w stanie osiągnąć coś pożytecznego i unikniemy bezsensownego konfliktu politycznego, na który tylko czekają ci, którzy pragną zniszczenia naszej ojczyzny. Ale my im się nie damy, my im nie pozwolimy na to, my nie spełnimy ich szaleńczych pragnień.
Chciałbym podziękować również byłemu Prezydentowi Związkowemu Arturowi Kardaczowi, twórcy obecnej formuły państwa, którego wkład w jego tworzenie zawsze będzie wielce ceniony i na wieki zapamiętany. Dlatego też, aby uhonorować Jego Ekscelencję Artura Kardacza przyznaję mu dożywotnio tytuł Folksfüthera-seniora. Wasza Ekscelencjo - Wasza służba na rzecz naszej ojczyzny nigdy nie zostanie zapomniana. Oprócz przyznania tego honorowego tytułu chciałbym również w ramach podziękowania przyznać Waszej Ekscelencji prawo do pobierania dożywotniego świadczenia emerytalnego, które może Pan pobierać, gdy się Pan tylko zdecyduje powrócić na ojczyzny Waszej łono.
Chciałbym również podziękować Ekscelencjom - Andrzejowi Swarzewskiemu oraz Alfredowi Fabianowi von Tehen-Dżekowi, którzy to wspomagają budowę naszej ojczyzny. Dlatego też postanawiam przyznać im obydwojgu jedno z najwyższych odznaczeń państwowych - Order św. Szymona - Patrona Winkulii, jako dziękczynienie za ich ofiarną służbę dla naszej ojczyzny. Mogliby w tym czasie pełnić służbę państwom innym, tym "lepszym", a jednak zdecydowali się działać właśnie tu - w ojczyźnie Winkulijczyków, za co są oni Wam wielce wdzięczni.
Celem moich rządów nie będzie władza dla samej władzy. Celem mojej władzy będzie zwiększenie dobrobytu obywateli. Celem moich rządów będzie reforma prawa konstytucyjnego, którą to dokonamy na drodze dialogu społecznego. Celem moich rządów będzie ustanowienie podstawowych mechanizmów naszej gospodarki, po to aby zapewnić ten dobrobyt. Czeka nas dużo pracy, ale razem możemy tego dokonać, jeśli tylko pozostaniemy zjednoczeni, jako jeden Naród.
Niech żyje Wielka Winkulia!
Niech żyje nasz Naród!
Mateusz Żmigrodzki
(-) Prezydent Związku Winkulijskiego

![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)