14 Maj 2020, 00:42:24
Nie wiem czy mogę zabrać głos na Szczycie lecz postanowiłem zaryzykować i poruszyć, moim zdaniem, bardzo ciekawy temat. Minowicie chodzi tutaj o gospodarkę na Nordacie. W każdym państwie wygląda to tak że są firmy i działają one tylko na swoim rynku. Gospodarki poszczególnych krajów są słabo dostępne dla zagranicznych firm, powodem tego jest różnorodność walutowa. Załóżmy że firma Sweet Home chcę poszerzyć swoją działalność na rynek Bialeński. Firma będzie świadczyła usługi mieszkańcom tego kraju za co pewnie dostanie wynagrodzenie. Rzecz w tym że wynagrodzenie będzie w Bialeńskiej walucie a co mi po tych pieniądzach skoro mieszkam w Związku? Na myśl przychodzą mi dwa rozwiązania: wykorzystanie Banku Centralnego do wymiany walut lub wprowadzenie jednej, wspólnej waluty dla wszystkich członków RPN. Pozwoli nam to na rozwój gospodarczy naszych krajów, zagraniczne firmy wejdą na nasze rynki co przyczyni się raz: do wzrostu aktywności, dwa: ruszy gospodarka (będzie widoczny ruch usługodawca - klient oraz przepływ pieniądza). Temat moim zdaniem warty poruszenia, gospodarka w większości krajów leży i kwiczy, nie zabijajmy firm które mają szansę zaistnieć nie tylko na własnym podwórku ale i na rynku ogólnokrajowym.
Dziękuję za uwagę.
Dziękuję za uwagę.