22 Sty 2020, 20:47:42
Cytat:Drodzy Współobywatele,
jak już zapewne wiecie, pragnę podjąć się próby objęcia funkcji Prezydenta Federacji Nordackiej. Po ostatnich burzliwych dniach i śmierci poprzedniej osoby pełniącej tę funkcję, będę chciał wprowadzić pokój i porządek do tego kraju. Aby to było możliwe, muszę wygrać ze swoimi rywalami, dlatego liczę, iż po zapoznaniu się z moim programem, niektórzy z Was, zaznaczą rubrykę obok mojego nazwiska. Oto mój plan na następne trzy miesiące:
1. Gospodarka
Na tę chwilę, w naszym kraju gospodarka jest praktycznie martwa. Nieliczne transakcje i brak płynności pieniądza, powodują szybkie znudzenie się działalnością gospodarczą oraz kolokwialne "olanie" banku i swojego konta "bo i tak nic za to nie kupię/ na nic nie wydam. Pragnę zreformować ją tak, by obywatele, prowincje i państwo, brały aktywny udział w tej sferze życia. Co pragnę zrobić?
Odpowiedź jest prosta, utworzenie osobnego, narracyjnego państwowego konta bankowe w systemie FBC, które miałoby fundusze niezależne od obecnego konta z "wolną gotówką". Ponadto planuję wprowadzić opłaty dla firm za "surowce", pieniądze te przelewano by na konto "wg" jako zapłatę dla narracyjnego wydobywcy/producenta lub firmy/prowincji, która się tym zajmuje. Kolejnym pomysłem jest wprowadzenie opłat za utrzymanie wojska (więcej o tym w dalszej części programu). Ostatnią rzeczą jest poszerzenie wypłat. Obecnie jedynie obywatele dostają pieniądze za posty, moim zdaniem, podobnie powinno być z prowincjami i samą centralą. W razie problemów, ustawę będzie zmieniana tak, by nie doszło do hiperinflacji lub deficytu w kieszeni prowincji/obywatela/centrali. Chociaż nie jest to dużo, myślę, że to dobry sposób, by zacząć rozwijać system gospodarczy w państwie.
2. Sprawy wewnętrzneOstatnia sytuacja pokazała, że konstytucja ma dziury, które trzeba jak najdokładniej załatać. Ograniczenie możliwości prezydenta i nadanie zwykłym ludziom możliwości odwołania posła lub prezydenta. Dodatkowo parlament powinien mieć możliwość odwołania z funkcji ministra/posła osób, które zagrażają państwu lub psują jego wizerunek. Chciałbym także znowelizować KK, o między innymi takie przestępstwa jak wandalizm.
3. Wojsko
Jak wspomniałem w pierwszym punkcie, gospodarka zacznie obejmować utrzymanie wojska. Obecnie zarówno centrala, jak i prowincje mogą mieć X żołnierzy, Y samolotów etc. i nie ponosić żadnych opłat, dlatego postanowiłem, że prowincje będą musiały płacić co miesiąc na utrzymanie swoich sił. Nie oznacza to, że FSZ, czy inne siły będą musiały zwalniać swoich żołnierzy. Jeżeli któryś z podmiotów nie będzie w stanie utrzymać swoich jednostek, może je spokojnie przenieść do rezerw, które mogą, ale nie muszą redukować koszt o Z procent, równie dobrze mogą nie być wliczane pod opłatę. Zapytacie się jak prowincje i centrala mają utrzymać wojsko? Skąd na to pieniądze? W pierwszym punkcie powiedziałem, że chcę żeby prowincje zarabiały na siebie. Dzięki temu państwo będzie wypłacało reny za posty, a prowincje będą płaciły za wojsko na konto "wg", które będzie wypłacało pieniądze dla prowincji.4. Polityka zagraniczna
Moją definicją polityki zagranicznej będą trzy "P". Pro-Nordata, Pro-Mikronacje, Pro-Federacja. Pierwsze "P" odnosi się do zacieśnienia stosunków z państwami członkowskimi Rady Państw Nordaty. Rzeczami, które mają mi w tym pomóc będzie próba przekształcenia RPN, na wzór realnej "UE". Moim pomysłem jest ujednolicenie nordackiej gospodarki poprzez ujednolicenie waluty i systemu gospodarczego (na wzór naszego nowego, ale nic nie jest jeszcze pewne). Drugie "P", Pro-Mikronacje, odnosi się do charytatywnej pomocy nowym państwom oraz pielęgnowanie tradycji i kultury nordackiej. Charytatywna pomoc odnosi się do pomagania nowym tworom w postawieniu swoich pierwszych kroków, m.in. współtworzeniu ich prawa, narracji oraz forum, oczywiście nie będziemy się nikomu narzucać, jeżeli ktoś uważa, że poradzi sobie lepiej samemu. Dbanie o tradycje i kulturę będzie się działo poprzez narracyjne działania, np. umieszczanie różnych dzieł sztuki czy opisy poszczególnych państw/regionów. Będę w tym aspekcie liczył na obszerną współpracę z innymi państwami i obywatelami. Ostatnie "P" nawiązuje do działań, które mają przynieść naszemu państwu jak najwięcej korzyści. Pomijając sprawę RPN, jest to pozyskanie nowego sojusznika w postaci Królestwa Dreamlandu oraz nawiązanie znacznie lepszych stosunków z Państwem Suderlandu.
Dziękuję za uwagę,
Adam Aleksander II, Wasz kandydat na Prezydenta Federacji Nordackiej.
Adam Aleksander II
Perzys iksis nāmorghūlilaros