07 Lis 2019, 17:11:40
[pap=egvprez]
Szanowni Państwo,
Równo dwa miesiące temu zainicjowałem konsultacje społeczne odnośnie zreformowania naszych sił zbrojnych, niestety pomimo początkowego zainteresowania, dyskusja ta nie stała się jak miałem nadzieję impulsem do większego zainteresowania sprawami obronności naszego kraju, ani też nie udało się nam wyciągnąć konstruktywnych wniosków, które pomogłyby nam zreformować skostniałą strukturę i aktywność naszej armii. Dzisiaj jednak Izba Poselska uchwaliła Ustawę o Siłach Zbrojnych Winkulijskiej Republiki Egvallandu, której projekt zasugerował jej rząd. Jest to pierwszy poważny krok do ożywienia naszych Sił Zbrojnych. Dzisiaj też postanowiłem mianować Marszałkiem SZ WRE faktycznego twórcę naszych sił zbrojnych Artura Kardacza von Hohenburg. 9 listopada odbędzie się jego uroczyste zaprzysiężenie na forum Egvallandu, na które zapraszam wszystkich zainteresowanych.
Jednakże nie będą to jedyne zmiany jakie postanowiliśmy wprowadzić, aby dzialność w naszych Siłach Zbrojnych była atrakcyjna dla nowych mieszkańców, ale i również dla osób spoza Egvallandu. Co to oznacza? Zmieniona zostanie struktura dowodzenia wojskiem oraz jego administracja terenowa: wojska lądowe zostaną podzielone na 4 dywizje piechoty nad którymi dowództwo pełnić będę mogła każda zainteresowana osoba posiadająca obywatelstwo FN, o ile oczywiście nie będzie działać na szkodę WRE. Jest to zmiana bardzo śmiała, lecz zarazem konieczna dla przedłużenia istnienia naszego wojska. Niebawem też podejmę się wspólnie z Dowódcą Sił Zbrojnych napisania poradnika dla rekrutów w tym także dla tych którzy obejmą dowodzenie dużymi jednostkami wojska bez wcześniejszego szkolenia. Mam nadzieję, że te zmiany przyciągną uwagę osób zainteresowanych militarystyką i zachęcą do pracy na rzecz Winkulijskiego Republiki Egvallandu.
Kolejną istotną kwestią jaką pragnę poruszyć kończąc ten wywód jest rola jaką docelowo będą pełnić Siły Zbrojne Winkulijskiej Republiki Egvallandu oraz co za tym idzie jej planowana zdolność bojowa w razie wybuchu konfliktu zbrojnego. Po pierwsze nasze Siły Zbrojne nie będą prowadzić działań ofensywnych oraz agresywnych jest to jak dla mnie rzecz oczywista i wynika to z przyczyn technicznych, uwarunkowań prawnych i politycznych. Ze względu na pierwszy z wymienionych czynników trudna będzie też obrona naszego terytorium niewykraczająca poza granice absurdu. W związku z powyższym głównym zadaniem Sił Zbrojnych będzie aktywizacja mieszkańców WRE oraz stanowić będzie trzon naszej polityki wewnętrznej, gdyż jak na ten moment nie widzę dla nich innego zastosowania.
Nie oznacza to jednak, że całkowicie zaprzestaniemy rozwijać nasz potencjał bojowy, będziemy jedynie rozwijać go w innym niż dotychczas kierunku i w inny sposób. Wojska Egvallandu pełnić będą funkcje pomocnicze w stosunku do Federalnych Sił Zbrojnych, do zadań SZ WRE również będzie należało oparcie pierwszego ataku na nasze terytorium, zwalczanie oddziałów dywersyjnych i sabotażowych orazuutrzymanie porządku w prowincji czasie stanu wojennego (a ścisłej mówiąc, te dwa ostanie będą należeć do zadań Folksguarde). To wszystko co na ten moment rząd ma do przekazania opini publicznej w sprawie rozwoju naszych sił zbrojnych, zachęcam do dyskusji w tym zakresie oraz podsuwania nam sugestii odnośnie tego w jakim kierunku mają się rozwijać nasze siły zbrojne i jak zwiększyć stan liczebny korpusu oficerskiego.
Z poważaniem
![[Obrazek: TlE4nxlD.png]](https://cdn.discordapp.com/attachments/527790942678417408/635398687924944917/TlE4nxlD.png)
Prezydent WRE
[/pap]