04 Lis 2018, 18:28:16
Cytat:Drodzy Mieszkańcy i Obywatele Ziem Learveńskich!
Miałem tutaj począć pisać piękne, motywujące orędzie, które skłoniłoby nad do odtworzenia aktywności sprzed miesięcy. Jednak, przyznam szczerze, że nie jestem pewien, od czego mam tutaj zacząć. Pewien czas temu, zdawałoby się - ponad miesiąc wstecz od dzisiaj, gdy istniało przekonanie, że Unia Trzech Narodów zmierza ku upadkowi, a wówczas istniejącą kwestię learveńską trzeba rozwiązać skutecznie i szybko, niezależnie, kto w tej walce miał faktycznie rację, istniało także przekonanie, iż niepodległa Daleria nie ma racji bytu; że upadnie po kilku dniach. Kiedy doszło do ostatecznego - jak na razie - podziału UTN na Federację Nordacką oraz Unię Nordaty Północnej, część Learvén wraz z Rządem Tymczasowym i jego Prezesem w mojej osobie na czele, zadecydowało o swoim losie i wybrało dołączenie do państw przyszłej Federacji. Czy był to błąd? Ocenę pozostawiam Wam, drodzy Obywatele, nie mniej jednak, to, zarówno jak i związane z tym wydarzenia, dla przykładu zapaść wspólnego forum wraz z jego bazą danych, która stanowiła jego ogromne, złudnie solidne, fundamenty, uziemiły na tą chwilę funkcjonowanie Learvén jako samodzielnego państwa bądź samorządu.
Obecnie nie posiadamy żadnych lokalnych aktów prawnych, które dałyby choćby możliwość na odbudowanie prawa na ich podstawie. Nie mamy także ustawowo zatwierdzonej władzy, ostatecznie wyznaczonego na mapach terytorium czy opisów kultury. Jedyne, z czego możemy brać wiedzę, to najstarsze zachowane forum Learvén z czasów, gdy stanowiło ono niepodległe państwo. Mimo to, także i jego konstytucja czy prawo jest niewiążące, jako że w tamtym okresie ustawa zasadnicza określała samodzielność tworu. Możemy sięgać do niej jedynie po fragmenty, podobnie jak z kulturą czy mapami.
Celem dla nas oraz naszego kraju na najbliższe dni winno być odtworzenie funkcjonującego przed panowaniem władcy Kamiljana Diétheru, a także, choć niewielkiego, to wciąż dobytku prawnego nagromadzonego w trakcie istnienia w erze internetowej w Dzienniku Praw. Osobiście postaram się także wznowić projekt miejscowej organizacji kultury i dziedzictwa narodowego. Liczę także na wasze, nawet pomniejsze wsparcie w tychże kwestiach. Na chwilę obecną pozostaje mi ogłosić nadchodzące wybory do naszego Parlamentu. Stosowne dokumenty zostaną wydane w Dzienniku Praw w okresie 24 godzin od chwili opublikowania orędzia. Tam też ukaże się rozkład dat oraz godzin w ramach potrzeby zgłaszania kandydatur oraz dokonania wyboru przez mieszkańców zameldowanych w Learvén.
Pamiętajmy, razem mamy budować przyszłą Dalerię!
(–) Arcadio Norbert Deliart von Witcher,
Zwierzchnik Korony Learvén
(—) Arkadiusz Norbert van Deliart-Witcher z rodu Buddus, de facto herbu Białokruki. Jego Książęca Wysokość Dalerii, dalerski polityk, baronet i były obywatel Księstwa Sarmacji, tym samym griffton i były obywatel Królestwa Baridasu. Dawny surmeński turysta.

![[Obrazek: Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png]](https://forum.muratyka.ct8.pl/uploads/monthly_2021_11/Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png)

![[Obrazek: 101005704499826635.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1118/101005704499826635.png)