• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Budowa Insulijskiego Zderzacza Cząsteczek
Obiekt:
Insulijski Zderzacz Cząsteczek ma być wielką maszyną w postaci tuby długiej na ok. 25 kilometrów zwiniętej pod ziemią w okrąg.

Cel projektu:
Jego celem jest pogłębienie badań nad cząsteczkami subatomowymi i atomami poprzez zdrzerzanie ich ze sobą z prędkością bliską prędkości światła.

Etap prac:
Poszukiwanie miejsca pod budowę obiektu i wystosowanie wniosku o dzierżawę gruntu na cele naukowe.

Szanowni, powyżej opisałem wizję wielkiego projektu naukowego, który pozwoli nam dogłębnie naturę v-świata. Potrzebuję jednak pomocy współobywateli. Musimy znaleźć adekwatne miejsce na budowę tego wielkiego obiektu. Najlepiej, aby był to obszar wyżynny lub nawet górski, z dala od siedlisk ludzkich. Składam gorącą prośbę do działaczy insulijskich prowincji o poszukanie u siebie terenu spełniającego te wymagania i poinformowanie o ich występowaniu w tym wątku.
 [Obrazek: 101005704499826635.png]
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Czy zderzacz cząsteczek musi być zbudowany na terenie Insulii?
Zdecydowanie wolałbym to postawić gdzieś w Insulii. Ale jeśli Insulia (a konkretniej Politechnika Cesarska) będzie miała jurysdykcję nad zagranicznym obszarem przeznaczonym pod budowę tego obiektu, to byłoby to akceptowalne.
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Wprawdzie nie jestem obywatelem Insulii ale pomyślałem że Winkulijska Dolina Spinotroniczna byłaby doskonałym miejscem na takie przedsięwzięcie. W kwestiach jurysdykcji najlepiej będzie skontaktować się z władzami Osaczeska, o ile obie strony będą zainteresowane takim ruchem.
Szanowni Państwo, 
Jako, że sprawa ta podlega pod kompetencje sprawowanego przez moją skromną osobę urzędu, czas, bym zabrał głos. Jasnym jest,  że Zderzacz Cząsteczek jest reprezentantem postępu w technologii i innowacją o niezwykłym znaczeniu dla naszego kraju. Z tego też powodu Ministerstwo Nauki i Kultury odradza Jego Cesarskiej Mości Cesarzowi relokację miejsca jego budowy poza granice kraju.
August van Hagsen de la Sparasan
Rozumiem Kolegi obawy. Ale żebyśmy zbudowali taki projekt u siebie, to potrzebujemy chętnych do tego samorządowców.
Władze Amatorii są chętne do współpracy, nie mogę natomiast mówić w imieniu pozostałych rejonów państwa.
August van Hagsen de la Sparasan
To luźny pomysły, na pewno byłby to krok ku większej współpracy itp. Rozumiem jednak chęć niezależności i zabezpieczenia własnych interesów.
Sprawa ma się w Republitanie tak: w Hrabstwie Xiasong są najwyższe góry, jeśli się nie mylę, w całej Insulii. Tylko one są na prawdę wysokie. Myślę że spokojnie najwyższe szczyty miałyby 3km n.p.m

Największym miastem jest Xiasong. To miasto nawet nie Indiańskie, co Kugarskie. Nie ma do niego autostrady, jest dwutorowa linia kolejowa i jest najwyżej położonym miastem w Westlandzie. Zamieszkiwałoby je ~70k osób. Oprócz małych wiosek tereny te nie pozostają zamieszkane z uwagi na bardzo trudne warunki przeżycia. Sami mieszkańcy dożywają krótszego wieku niż ci w niższych rejonach Westlandu.

Innym wartym do rozważenia "pustkowiem" jest Hrabstwo Kozarskie. Położony na zachodnim krańcu SRW masyw górski jest słabo zamieszkany. Największym miastem jest Kozarsk i liczy ~20k mieszkańców którzy żyją z uprawy Kanomu, przy tym mieści się w niższych partiach gór. Góry Kozarskie między miastem Kozarsk a Kostresz są bardzo mało zamieszkane.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Myślę, że drugi region byłby lepszy.
Nie sprecyzowałem wcześniej, ale nie chodzi o to, żeby był duży, mało zamieszkany obszar, tylko by znaleźć mały, niezamieszkany w ogóle obszar.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości