• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
I Posiedzenie Prezydium Insulii
JE Sagan Amatorii jak zwykle przyjmuje taktykę betonu.

Ważność głosu jest w mikroświecie normą. Byłe FN, Lumeria, Sarmacja korzystają z tego sposobu. Pewnie są jeszcze jakieś inne państwa.

Ja już kiedyś sobie pozwoliłem przedstawić koncept głosów za odznaczenia czy coś z tego typu. Nie tylko wprowadzilibyśmy system ładnych i pieszczotliwych odznaczeń ale i gość który by miał zyskał by prestiż w Prezydium. Takie nagrody/odznaczenia wynikały by z działalności: ustawodawczej/kulturalnej/naukowej/sportowej/gospodarczej w skrócie za zasługi na rzecz rozwoju Insulii. Odznaczenia można ładnie nazwać i w ogóle, pozłacane diamenciki i ładne napisy i nazwy.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
(20 Sie 2022, 18:22:25)AleksanderNovak napisał(a): Ważność głosu jest w mikroświecie normą. Byłe FN, Lumeria, Sarmacja korzystają z tego sposobu. Pewnie są jeszcze jakieś inne państwa.

O ile pamiętam KS waga głosu obowiązuje tylko przy elekcji nowego Księcia. Jak dajemy przykłady z zagranicy to tu można dać przykład z prowincji Bialenii, Rzeszy, gdzie waga głosu zależy od tego, ile mamy folwarków.

(20 Sie 2022, 10:39:55)Kamiljan de Harlin napisał(a): Nie byłaby liczona przed każdym głosowaniem, tylko raz na miesiąc. I nie byłoby to robione ręcznie, tylko napisałbym do tego skrypt.

No jakby miała być maszynka no to zawsze łatwiej. Ale still, waga zależna od tytułu brzmi dla mnie lepiej.

Cytat:To mogłoby stanowić pole do nadużyć, więc trzeba też uregulować, za co nadawane są te tytuły.

Albo nie tyle uregulować za co i zostawić to osobistej decyzji Cesarza, a po prostu wprowadzić ograniczenia co do czasu kiedy można je nadawać (np. tylko w jakieś ważniejsze święta w stylu ustanowienie monarchii czy powstanie VI ZPViW).
(20 Sie 2022, 18:22:25)AleksanderNovak napisał(a): JE Sagan Amatorii jak zwykle przyjmuje taktykę betonu.
Nie, taktykę zgodności z słuszną doktryną socjalkapitalizmu.
August van Hagsen de la Sparasan
Jeśli dobrze rozumiem, to każdy ze zgromadzonych jest w stanie strawić jakąś formę ważenia głosów, tylko musimy osiągnąć porozumienie co do mechanizmu ustalania tej wagi.

Padły propozycje odznaczeń i tytułów szlacheckich. Są to rzeczy niewyliczane przez żadną formułkę, niezależne od spamowania postami, ale zależne od widzimisie aktualnego Cesarza. Jeśli się nie boicie, że mogę faworyzować jednych i marginalizować opozycję, to możemy pójść w tym kierunku.
Folwarki też są niezłym pomysłem. Ich sposób nadawania możnaby było oprzeć o jakiś nadrzędny wobec woli Cesarza mechanizm, w którym monarcha jednak by uczestniczył.
 [Obrazek: 101005704499826635.png]
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
(20 Sie 2022, 23:27:48)Kamiljan de Harlin napisał(a): Jeśli się nie boicie, że mogę faworyzować jednych i marginalizować opozycję, to możemy pójść w tym kierunku.

Ja tam się nie boję, bo mam nieodparte wrażenie, że w naszych warunkach nie powstanie jeden obóz procesarski i opozycja, a raczej będzie system zawieranych i zrywanych sojuszy by uchwalić czy uwalić dany projekt. Tu sugestia do kulegów współposłów żebyśmy powydawali swoje, nazwijmy to, programy na działalność w Prezydium...

Cytat:Folwarki też są niezłym pomysłem. Ich sposób nadawania możnaby było oprzeć o jakiś nadrzędny wobec woli Cesarza mechanizm, w którym monarcha jednak by uczestniczył.

Folwarki brzmią całkiem dobrze. No i możnaby w nich połączyć idaeę tytułów szlacheckich (więcej folwarków - wyższy tytuł) i aktywności (używać wzoru cesarskiego do obliczania ile by się należało folwarków). Ino wtedy wypadałoby robić, że po jakimś czasie dochodzi do Przepadu starych folwarków (np. po nadaniach styczniowych odbiera się folwarki z nadań styczniowych rok wcześniej...).
Cytat:Tytuły niezależne od posiadania ziemi:
Kawaler,
Baronet,
Baron,
Wicehrabia,
Hrabia

Tytuły posiadaczy ziem:
Markiz,
Książę,
Arcyksiążę,
Król,
Wielki Król

Idea jest taka, żeby tytuły z drugiej listy przysługiwały wyłącznie włodarzom prowincji i terytoriów zależnych. W Insulii mamy Królestwo Voxlandu oraz Królestwo Aleksandrowa. Dziwne by było, jakby obywatel Voxlandu miał tytuł taki sam lub wyższy od swojego króla. Tytuły nadaje Cesarz.

Tytuł szlachecki determinuje podstawową liczbę folwarków posiadanych przez obywatela. Podstawowe folwarki są zależne od tytułu szlacheckiego – ich liczba nie zmieni się dopóki najwyższy tytuł obywatela nie ulegnie zmianie. Przykład: książę ma przypisane 50 folwarków. Obywatel tytułujący się jako książę nagle awansuje w hierarchii i staje się królem. Jego podstawowa liczba folwarków się zwiększa.

Są też dodatkowe folwarki, które resetują się dla każdego co jakiś okres czasu. Są nadawane wraz z orderami i nagrodami za aktywność w państwie.

Wszyscy obywatele na start mają zagwarantowane jakieś folwarki, aby mieli jakikolwiek wpływ na losy kraju.

Praktyczny przykład:
Aleksander Novak zostaje Strażnikiem Wielkiego Kongresu Stanów. Ja nadaję mu więc w nagrodę tytuł króla. Za posiadanie tytułu króla przysługuje mu podstawa 100 folwarków. Potem Kolega Novak dokonał jakiegoś wielkiego odkrycia naukowego, za co wręczyłem mu order wraz z 10 dodatkowymi folwarkami. Następnie Kolega Novak poświęcił dużo czasu na forum i wykręcił w 2022 roku 950 postów. Ja używając fikuśnego wzoru matematycznego obliczyłem, że przez cały rok 2023 w ramach nagrody za aktywność przysługuje mu 30 dodatkowych folwarków. W ten sposób Novak ma 140 głosów w Prezydium.
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Oraz kolejne pytanie:
I Czy robimy 2 kategorie tytułów szlacheckich, gdzie pierwsza kategoria o mniejszej wadze nie wymaga posiadania faktycznej ziemi w Insulii, a druga kategoria o wyższej wadze wymaga posiadania terytorium;
II czy robimy 1 kategorię, gdzie tytuły w ogóle nie zależą od tego kto włada jaką ziemią;
III czy robimy 1 kategorią, gdzie wszystkie tytuły zależą od tego, kto kontroluje jaką ziemię.

I opcja to ta opisana wyżej.
II opcja daje więcej władzy Cesarzowi.
III opcja wprowadza feudalizm, gdzie możemy mieć Barona władającego miastem, nad którym stoi Hrabia władający regionem, nad którym stoi Król władający prowincją, nad którym stoi Cesarz władający Cesarstwem i każdemu z tych szczebli hierarchi przypada inna podstawa folwarków.
III opcja wygląda mi na najciekawszą.
No III brzmi nieźle.
Feudalizm parlamentarny

A folwarki = głosy?
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości