Wysoka Inbo,
W końcu mnie się kurwa udało.
Siedziałem nad tym pierdolone 3 dni, dokańczając to dziś, walcząc z pieprzonym Paint.Net (Paint lepszy, serio) ale się udało. Przed państwem prawdopodobnie pierwsza mapa polskiego mikroświata od 4 lat, czyli od ostatniej mapy MIM obejmującej cały Mikroświat.
Z góry zapowiadam, że ta mapa dostanie aktualizację za kilka... dni? Tygodni? I nie, nie chodzi o to, że wiem że coś się pojawi na mapie, bo nie wiem. Po prostu pieprzony Paint.Net to dobra aplikacja do RYSOWANIA GRANIC ale nie KOLOROWANIA PAŃSTW. Serio, wypełnianie kolorem w tej aplikacji jest żałosne. Zlało mi Tuolelenkkę z pięciu wysp w jedną. To chyba o czymś świadczy.
Co jak co, prezentuję już mapę. Będę bardzo wdzięczny za każdą informację o jakichś błędach na mapie (oprócz błędów w stylu "wyspy mi się zlały", bo o tym wiem).
Do kolorowania zawsze można wykorzystać inny program. Ważne że mapa jest poprawa (chyba) kwestie wizualne akurat nie mają dla mnie znaczenia. Dobra robota!
Chyba dużo wydarzeń musiałem przespać, bo nie przypominam sobie totalnie żeby Neuropa tak wyglądała.
(09 Cze 2022, 22:16:14)Kamiljan de Harlin napisał(a): Chyba dużo wydarzeń musiałem przespać, bo nie przypominam sobie totalnie żeby Neuropa tak wyglądała.
Nooo, przespaliście ostatni Kongres Vaarlandu, gdzie ustalili (ku mojemu oryginalnemu wyrąbaniu i ogromnemu oburzeniu przy okazji rysowania tej mapy) że sobie zmieniają kształt kontynentu.
(09 Cze 2022, 21:37:46)Artur Kardacz napisał(a): Do kolorowania zawsze można wykorzystać inny program.
Generalnie obecna idaea jest taka, aby w wersji poprawniejszej wizualnie zrobić kreski w Paint.Net i kolorować w Paincie. Wtedy powinno wyjść porządnie. Jedyny problem że ciągłe skakanie między PNG a PDN (format paintnetowy) jest nieco irytujące, ale da się przeboleć.
Cytat:Ważne że mapa jest poprawa (chyba) kwestie wizualne akurat nie mają dla mnie znaczenia. Dobra robota!
A dziękuję  Generalnie mapa powinna być poprawna, a jedyna jak na razie zauważona wada to kwestia oznaczenia Baridasów - bo ogólnie mają tam jakiś związek z Lumerią, ale nie wiedziałem czy podpisać ich jako "Baridas (Lumeria)" czy raczej włączyć po prostu do Lumerii... Więc to będzie trzeba jakoś poprawić.
Przydałoby się to przerobeć kiedyś na globus.
10 Cze 2022, 13:47:30
(09 Cze 2022, 19:31:29)Joahim von Ribertrop napisał(a): Wysoka Inbo,
W końcu mnie się kurwa udało.
Siedziałem nad tym pierdolone 3 dni, dokańczając to dziś, walcząc z pieprzonym Paint.Net (Paint lepszy, serio) ale się udało. Przed państwem prawdopodobnie pierwsza mapa polskiego mikroświata od 4 lat, czyli od ostatniej mapy MIM obejmującej cały Mikroświat.
Z góry zapowiadam, że ta mapa dostanie aktualizację za kilka... dni? Tygodni? I nie, nie chodzi o to, że wiem że coś się pojawi na mapie, bo nie wiem. Po prostu pieprzony Paint.Net to dobra aplikacja do RYSOWANIA GRANIC ale nie KOLOROWANIA PAŃSTW. Serio, wypełnianie kolorem w tej aplikacji jest żałosne. Zlało mi Tuolelenkkę z pięciu wysp w jedną. To chyba o czymś świadczy.
Co jak co, prezentuję już mapę. Będę bardzo wdzięczny za każdą informację o jakichś błędach na mapie (oprócz błędów w stylu "wyspy mi się zlały", bo o tym wiem).
Świetna robota, zasługuje na jakiś medal. Chciałem tylko zgłosić dwa potencjalne błędy: pierwszy, że na terenie dawnej Sumerii powinna być taka okrągła "dziura" po bombie, a druga, że według Kongresu Vaarlandzkiego Cesarstwo Niemieckie jest nie między Skarlandem a Rzplitą, tylko na wschód od Rzplitej i na północ od Bizancjum. Przynajmniej tak słyszałem. W każdym razie szacunek tym którym się chce.
(10 Cze 2022, 13:47:30)Bolesław domu Kirianóo napisał(a): Chciałem tylko zgłosić dwa potencjalne błędy: pierwszy, że na terenie dawnej Sumerii powinna być taka okrągła "dziura" po bombie, a druga, że według Kongresu Vaarlandzkiego Cesarstwo Niemieckie jest nie między Skarlandem a Rzplitą, tylko na wschód od Rzplitej i na północ od Bizancjum. Przynajmniej tak słyszałem. W każdym razie szacunek tym którym się chce.
Co do Surmenii, rozmawiałem o tym kiedyś z Rononem Dexem (pozdrawiam serdecznie) i on mi wykazał, że taka dziura ni chuja nie ma sensu. A jak wam to nie pasuje, to potem tam była jakaś mikro co to osuszyła, więc pasuje i wersja z wybuchem (bleh) i bez.
Co do Szwabów, to mapa z Kongresu mówi to co żem zmapował, so... Link or it didn't happen.
10 Cze 2022, 19:04:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10 Cze 2022, 19:15:15 przez Kamiljan de Harlin.)
Wersja z wybuchem i osuszeniem do mnie najbardziej przemawia. Ale macie dowody na te osuszenie? Kto tego dokonał?
Wpadłem na pomysł zrobienia interaktywnej internetowej mapy mikro. Zamiast suchego obrazka byłaby cała strona z różnymi trybami: mapa fizyczna i mapa administracyjna. Granice byłyby zmieniane poprzez stronę zamiast poprzez program graficzny, a mapa aktualizowana byłaby na bieżąco. Tak jak kiedyś mieliśmy rankingi aktywności w postaci ręcznie robionej tabelki z excela, a teraz mamy ISM, tak teraz zastąpimy mapy w postaci jpgów na stronę internetową. Na Pustkowiach Winków jest taka fajna mapa, w dodatku widać jakie miasta kontroluje jaka grupa. Link: https://www.mapa.pustkowia.org/
Tylko czy komuś by się chciało robić takie coś i na bieżąco aktualizować. Ja nawet nie potrafię takich rzeczy konstruować.
Alfed miał w planach zrobienie takiej mapy Winkulii, tyle że bardziej podobną do tej w Lumerii.
Alfred mnie ubiegł  Ja teraz przed wyjazdem zacząłem robić mapę Winkulii (miałem robić dla Trinitzu, ale postanowiłem, że zrobię najpierw dla całego kraju), co prawda nie interaktywną ani nic - fizyczną z miastami. Teraz jak za parę dni wracam to wrócę do pracy nad nią.
|