• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Historia Przedinternetowa Voxlandu - kalendarium
Jako że w najbliższym czasie pragnę wziąć się na ostro za historię przedinternetową Voxlandu chcę, żebyśmy przygotowali podstawę do tych prac czyli Kalendarium Historii Voxlandu. Głównie chodzi tu o to, żeby nie wchodzić sobie w drogę przy pisaniu tej historii.

Kulegę Augusta bym prosił żeby wysłał jakieś daty z historii Marsylii i co wtedy było, a sam przedstawiam kilka dat z historii ogólnej. Potem weźmiemy się za ugadanie tego w jedność.

A więc:
476 - upadek Imperium Rzymskiego. Koniec Starożytności.
742 - Rotryjscy księża na Voximie.
800 - Kralek pierwszym rotryjskim krajem na wyspie. 
1238 - Książę Kralku koronuje się na Króla.
1367 - rozpoczęcie kolonizacji Wysp Baradzkich.
1452 - pierwsi piraci na Wyspach Baradzkich.
1453 - wydanie przez państwa Voximy "Aktu Antypirackiego".
1462 - piraci podbijają Wyspę Wielkanocą gdzie tworzą Republikę Piracką.
1465 - Republika Piracka staje się Krolestwem Pirackim.
1543 - szczyt potęgi Królestwa Pirackiego, które kontroluje w praktyce całe Wyspy Baradzkie.
1544 - po klęskach w wojnie z piratami Voxlandzkie kraje decydują się rozpocząć kolonizację obszarów poza Nordatą.
1623 - klęska piratów w wojnie z (...).
1624 - koalicja antypiracka niszczy większość Królestwa Pirackiego, które ogranicza się do Wyspy Wielkanocnej.
1630 - wojna domowa u Piratów i upadek ich państwa. 
1654 - wykształcenie się systemu trzech krai na wyspie: Kralku, Rzymu i Baradu. 
1719 - Król Kralku zostaje Królem Rzymu i Baradu.
1720 - Kralek, Rzym i Barad łączą się w Królestwo Voxlandu.
1756 - Wielka Kolonizacja.
1862 - protesty w Voxlandzie.
1864 - pierwsza w dziejach kraju konstytucja.
1864 - po raz pierwszy zbiera się Sejm Voxlandu.
1894 - rozpędzenie Sejmu przez Króla, powrót do absolutyzmu.
1924 - podział kraju przez ostatniego Króla Voxlandu między jego synów na Kralek, Rzym i Barad.
1956 - rozpad Rzymu.
1992 - Vox zostaje zdobyty po raz pierwszy od upadku Rzymu, zdobywcami są Baradczycy.
2019 - odrodzenie Voxlandu.

Jak ktoś ma jakieś opinie, pomysły itd. - proszę pisać.
Ok, skoro już powstała pełna historia pewnej części kraju pora zaktualizować kalendarium.

476 - upadek Imperium Rzymskiego. Koniec Starożytności.
742 - Rotryjscy księża na Voximie.
751 - pierwszy najazd Nirmańskiego Księstwa Loerbergii na Voximę, złupienie Sparty. Początek Ery Wokaingów.
800 - Kralek pierwszym rotryjskim krajem na wyspie.
X wiek - powstaje Marsylia.
1000-1009 - wojny Kralku z Marsylią.
1066 - powstaje Nirmańskie Księstwo Paryża. Koniec Ery Wokaingów.
1238 - Książę Kralku koronuje się na Króla.
1367 - rozpoczęcie kolonizacji Wysp Baradzkich.
1452 - pierwsi piraci na Wyspach Baradzkich.
1453 - wydanie przez państwa Voximy "Aktu Antypirackiego".
1462 - piraci podbijają Wyspę Wielkanocą gdzie tworzą Republikę Piracką.
1465 - Republika Piracka staje się Krolestwem Pirackim.
1493 - powstaje Konsulat Marsylii. 
1543 - szczyt potęgi Królestwa Pirackiego, które kontroluje w praktyce całe Wyspy Baradzkie.
1544 - po klęskach w wojnie z piratami Voxlandzkie kraje decydują się rozpocząć kolonizację obszarów poza Nordatą.
1547 - wojna Marsylii z Kralkiem.
1554 - Koalicja Antymarsylijska.
1571(?) - koniec okupacji Marsylii.
1623 - klęska piratów w wojnie z (...).
1624 - koalicja antypiracka niszczy większość Królestwa Pirackiego, które ogranicza się do Wyspy Wielkanocnej.
1630 - wojna domowa u Piratów i upadek ich państwa. 
1654 - wykształcenie się systemu czterech krai na wyspie: Kralku, Rzymu, Baradu i Marsylii.
1719 - Król Kralku zostaje Królem Rzymu i Baradu.
1720 - Kralek, Rzym i Barad łączą się w Królestwo Voxlandu.
1756 - Wielka Kolonizacja.
1784 - Voxland wymusza przywrócenie Konsulatu w Marsylii.
1789 - powstaje Cesarstwo Marsylii.
1815 - włączenie Marsylii do Voxlandu.
1862 - protesty w Voxlandzie.
1864 - pierwsza w dziejach kraju konstytucja.
1864 - po raz pierwszy zbiera się Sejm Voxlandu.
1894 - rozpędzenie Sejmu przez Króla, powrót do absolutyzmu.
1924 - podział kraju przez ostatniego Króla Voxlandu między jego synów na Kralek, Rzym i Barad.
1956 - rozpad Rzymu.
1992 - Vox zostaje zdobyty po raz pierwszy od upadku Rzymu, zdobywcami są Baradczycy.
2019 - odrodzenie Voxlandu.

Swoją drogą muszę wreszcie napisać kalendarium starożytności. Weź mnie ktoś trzepnij o to jutro albo pojutrze.
Dlaczego zżynacie z starożytnego rzymu
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Bo taka była idea Rzymu XD

Poza tym, nie licząc daty upadku (i powstania miasta Rzym) nie zrzynamy historii. Gdybyśmy zrzynali to historia Marsylii autorstwa Augusta dziś zamiast na półce "Źródła do historii Voxlandu" spoczywałaby na półce "Spiskowe teorie dotyczące historii Voxlandu".
Chodzi bardziej o nazwy.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Odsyłam do fragmentu pierwszego mojego posta wyżej.
Głupie jest zżynanie, mikroświat ma cechować właśnie odrębność od reala.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
A Ja Mam To W Dupie.

Swoją drogą, tak pozostając trochę w temacie którym zajmuje się VIH, a trochę przechodząc do mikrozofii - to jest w ogóle problematyczna kwestia. Bo jednak wiele elementów kulturowych do których w ten czy inny sposób się odwołujemy wywodzi się z różnych dzieł realnych (np. Biblia). Ale skoro real nie istnieje... Skąd one się wzięły w Mikroświecie? Temat na ciekawą debatę.
Z religiami niestety tak jest, a jak się spytałem Rotryjczyków skąd się wziął Jezus, to odpowiedzieli że znikąd, BO TO TRADYCJA. Rotria to inny świat wiem, ale kurwa nienawidzę tego tworu. Trzeba by to było załatwić gdzie się urodził mikronacyjny Jezus.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Teoretycznie odpowiedź jest prosta - na Vaarlandzie jest Bizancjum, a tam Jerozolima Wink

Ale to nie tylko religie. Skąd się wzięły na przykład liczby? W realu wyszły z Indii, a w wirtualu? Poza tym, jak rozprzestrzeniły się na cały Mikroświat? W realu byli odpowiedzialni za to Arabowie (stąd liczby arabskie), ale w wirtualu?

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości