Mamy już ponad rok (od zjednoczenia, licząc stricte Insulię to tylko pół), a wciąż nie mamy hymnu. Raczej marnie to wygląda... Zwłaszcza że zaraz druga rocznica Rewolucji 4 Maja (Pamiętamy!) i wypadałoby zrobić jakąś uroczystość, a wtedy to się powinno hymn wykonywać.
Tak więc proponuję żebyśmy obgadali sobie kwestię hymnu - zarówno muzykę jak i słowa.
Jak już zdążył zauważyć kulega Novak wczoraj wrzuciłem moją propozycję muzyki na JuTjuby. I teraz tak... Czy takie coś wam pasuje? Jak coś zawsze mogę zmienić np. tempo czy instrument, możliwości Programu są spore. Ino pytanie czy takie coś, czy coś innego...
No i słowa. Jakie one by miały być?
Mam nadzieję że nie będę gadał sam do siebie.
Melodia jest przyzwoita, ale brakuje akompaniamentu. Instrument nie brzmi super, a pauzy między nutami są zbyt długie. Przydałoby się więcej energii i dynamiki.
Ta propozycja może posłużyć za swego rodzaju szkic.
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Będzie jakiś update melodii?
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Będzie, jak się wreszcie do tego zabiorę. Może w przyszłym tygodniu, może później. Zobaczymy.
Ja proponuję tak: - zmienić instrument
- zwiększyć tempo
- dodać akompaniament obok melodii
To weźcie przynajmniej propozycję instrumentu dajcie.
Najlepiej kilka instrumentów. Fortepian można dać jako akompaniament, a na melodię coś brzmiącego elektrycznie lub rockowo.
(22 Kwi 2022, 22:29:47)Joahim von Ribertrop napisał(a): Tak więc proponuję żebyśmy obgadali sobie kwestię hymnu - zarówno muzykę jak i słowa.
Nie patrzyłam jeszcze na zaproponowana melodię (przepraszam), ale mam jedną uwagę ogólną.
Czy my musimy koniecznie mieć słowa? Voxland nie miał słów i uzyskał lądy na Mikrze. Sarmacki hymn ma słowa, i zobaczcie, co im to przyniosło. Niezliczone abdykacje, secesje, dramy. Może nie idźmy tą drogą.
(15 Maj 2022, 13:31:39)OlaChojnacka napisał(a): Czy my musimy koniecznie mieć słowa? Voxland nie miał słów i uzyskał lądy na Mikrze. Sarmacki hymn ma słowa, i zobaczcie, co im to przyniosło. Niezliczone abdykacje, secesje, dramy. Ja nie wiem co wam w tym przeszkadza, ja tu widzę same korzyści.
Że i tak nikt go nie zaśpiewa.
|