• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[DEBATA] Odznaczenia, ordery, medale w ZPViW
Odznaczenia, ordery, medale to idealny sposób na okazanie wdzięczności obywatelom, cudzoziemcom, i innym. ROZPOCZYNAM DEBATĘ NA TEMAT WŁAŚNIE TEN. 

Krzyże były za jakieś bardzo bardzo wybitne zasługi.
Medale były za osiągnięcia. 
Ordery były za jakieś mniejsze zasługi.

I by dać po jednym przykładzie z każdego to mam pomysł by zrobić:
Medal Obywatelstwa, nadawany za bycie obywatelem co rocznicę, licząc od 6 stycznia 2020 roku oczywiście Wink
Order Sportu nadawany za rozwijanie sportu, możemy go nadać Heinzowi na sam początek Smile
Krzyż Kultury i Nauki nadawany za wybitnie rozwinięcie kultury, i tutaj możemy  zrobić klasy, tylko nie wiem jak z kolejnością, bo się nie znam, czy Krzyż Trzeciej Klasy będzie tym najlepszym czy najgorszym?
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Jak na mój gust najlepszym.
Osobiście mam jeszcze kilka pomysłów na odznaczenia, szczególnie okolicznościowe, choćby Medal Styczniowy, przyznawany z okazji rocznicy 21 stycznia albo Order/Krzyż Weterana za zasługi dla rozwoju armii.
August van Hagsen de la Sparasan
W nieistniejącym realu i w mikro w sumie też to I klasa jest najlepsza. Czyli jak np. mamy order 3-klasowy to klasa III jest najgorsza, II nieco lepsza i I najlepsza.

Jak chodzi o jakieś odznaczenia, to ja mam pomysł na najwyższe z nich: Krzyż Zjednoczenia, nadawany za zasługi położone dla Integracji ZetPeńskiej.
Tak z ciekawości - czemu za rozwój kultury i nauki ma być najważniejsze odznaczenie czyli krzyż, a za rozwój sportu tylko order?
No i trzeba dać prawo prowincjom do własnych odznaczeń (ale chyba tylko maksymalnie w randze medalu?).

Jak jeszcze coś mi do głowy przyjdzie to napiszę.
Mi macie dać Krzyż Architektury za zbudowanie stolicy.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Może czas odkopać temat? Wink

Osobiście ostatnio zainteresowałem się z jakiegoś powodu wcale nie dlatego że matka obecnej Krolowej to Polka odznaczeniami belgijskimi. I zauważyłem u nich kilka fajnych koncepcji do zastosowania u nas.

A więc:
1. Zamiast klas oni mają tam takie rzeczy jak "Wielka Wstęga Orderu Leopolda I" czy "Kawaler Orderu Leopolda I". Może to jest myśl? Zamiast klas wprowadzić tytuły przynależne do danej rangi odznaczenia?
2. U nich najwyższe odznaczenie (trzecie według ważności zresztą też) ma nazwę od króla Leopolda I (trzecie od Leopolda II). Może my też powinniśmy nazwać nasze najważniejsze odznaczenie od obecnego Cesarza? Order Bazylego Izaaka - to brzmi dumnie.
3. No i skoro nazwałem go już orderem to kolejna kwestia, czyli ważność. Zarówno w Belgii jak i w innych krajach (realowo np. Polska, wirtualnie choćby Bialenia) używają systemu w którym najważniejsze odznaczenia to ordery, a dopiero niżej są krzyże, odznaki i medale (te wymieniam tutaj w takiej kolejności jak jest w Belgii - od najważniejszego). Może miast walczyć z tym porządkiem po prostu go zaakceptujmy?
Jestem za. Tylko pozostaje wymyśleć tytuły, by były oryginalne.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
(06 Gru 2021, 12:50:04)Aleksander Novak napisał(a): Jestem za. Tylko pozostaje wymyśleć tytuły, by były oryginalne.
Tak trochę pomyślałem i mam:
-Wielki Mistrz
-Mistrz
-Rycerz
-Kawaler
To jest jak coś bardzo wstępny pomysł... Mam nadzieję że inni przedstawią też swoje, no i może ja też na coś wpadnę?
A co jeślibyśmy wprowadzili tytuły szlacheckie? Wtedy by te tytuły odznaczeń kłóciły się ze sobą... Ale zresztą. Może być Smile
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Rycerz.. nie xD
A tytuły czemu nie.. ja dostałam ale tak naprawdę nie wiem nawet jakie tu są tytuły więc jeśli jest z tym problem to można to też uporządkować xd
Czemu nie rycerz? Akurat nazywanie podobną nazwą orderów to nie jest wcale taki nowy pomysł. Choć zazwyczaj Krzyże Rycerskie to najwyższe z odznaczeń, ale Mistrz i Wielki Mistrz brzmią bardziej dumnie.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości