• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zwołanie Kongresu
Na podstawie Art. 14. Konstytucji SRW zwołuje Wielki Kongres. Posiedzenie ma na celu ustanowienie nowej konstytucji. Do Kongresu zasiadają wszyscy Obywatele SRW, kierowniczym obrad jest Prezydent SRW.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Witam wszystkich zgromadzonych. Chciałbym zabrać głos w sprawie jako obywatel SRW, a mianowicie-myślę że nadszedł czas na zmiany. Obecny ustrój jest jakby to powiedzieć, no zbyt rygorystyczny i ja sam proponuję zamienić ustrój na Triumwityzm. Triumwityzm byłby połączeniem Triumwiratu z narodowym komunizmem, a mianowicie jest 3 konsulów, I Konsul główny
oraz tzw.konsulowie drugorzędni, którzy mieliby również dość duże wpływy w państwie. A mianowicie to moja propozycja i widziałbym to tak:

-Główny Konsul zajmuję się Dowodzeniem nad całym państwem, dyplomacją i armią

-Drugi Konsul zajmował by się bezpieczeństwem wewnętrznym i sprawami administracyjnymi

-Natomiast Trzeci Konsul byłby odpowiedzialny za gospodarkę i sprawy kulturowe

Co sądzicie o tego typu ustroju?
>Triumwityzm byłby połączeniem Triumwiratu z narodowym komunizmem
Może Pan przedstawić na czym będzie polegał ten narodowy komunizm w SRW?
Poza tym przytoczę sobie cytaty z wikipedii o Triumwiracie:

,,Triumwirat można uznawać za formę ustroju politycznego, jednak naprawdę nie jest to odmienny ustrój, a jedynie szczególny przypadek dyktatury bądź oligarchii."

Czy w dyktaturze/oligarchi, czyli wspomnianym triumwiracie będą rządy prawa? Jak będzie uchwalane? Ja pamiętam co się działo w ZP. w której rządziła Oligarchia, dobrze nie było.

>I Konsul główny oraz tzw.konsulowie drugorzędni, 

Tu wchodzi kwestia nazewnictwa, proponuję dla konsula głównego - Prezydent, Drugiego Konsula - Minister Spraw Wewnętrznych i Administracyjnych, Trzeciego - Minister Gospodarki i Kultury, to wszystko z uwagi na to, że SRW jest Republiką od zawsze rządzoną przez Prezydenta.

>Co sądzicie o tego typu ustroju?

Wszystko pięknie tylko jak to będzie wyglądać na papierze? Jakie zadania dokładniej będą mieli "konsulowie"? Jak i kto będzie uchwalał prawo? A sądownictwo?
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
1.Jak wspomniałem wyżej byłyby 3 najważniejsze osoby w państwie, przywódca i 2 jego zastępców.

2.Prawie się z tym zgadzam. Jednak proponuję drobną zmianę. Oto na co mógłbym się zgodzić:
a)Prezydent(odpowiedzialny za wojsko i dyplomację)
b)Minister Spraw Wewnętrznych i Bezpieczeństwa(odpowiedzialny za wewnętrzne sprawy kraju oraz wewnętrzne bezpieczeństwo krajowe)
c)Minister Gospodarki i Kultury(odpowiedzialny za skarb państwa, rozwój państwa oraz rozwój kultury w państwie)

3.Napisałem w nawiasach w punkcie 2 ogólnikowe zadania wszystkich najważniejszych osób w państwie. A co do sądownictwa, to proponuje by cała nasza trójka wspólnie na równi decydowała o sprawach konstytucyjnych i tym podobnych.
1. Nadal nie wiem na czym polega narodowy komunizm, jak i kto będzie uchwalał prawo itp.
2. Ok
3. Dobrze, to jeśli ktoś z nas złamie prawo, to na jakich zasadach, kto i jak będzie osądzał?

To proste podstawowe rzeczy, proszę na nie odpowiedzieć.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Ja osobiście optuję za łagodniejszą formą ideologiczną w postaci lewicy narodowej. Co do kwestii łamania prawa... W triumwiracie łamanie prawa przez konsulów nie miałoby sensu ani nie przyniosłoby żadnych zysków. Co do nazewnictwa, proponowałbym pozostać przy Konsulach, z racji idealnego oddawania Triumwiratu, a jednocześnie niekolidowania z ustrojem republikańskim, choć to akurat kwestia drugorzędna.
August van Hagsen de la Sparasan
Ja bym zostawił nazwę Prezydenta jednak. Nie ma żadnego powodu do tego by byłby to konsul a prezydent był zawsze.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
W takim razie ja proponuję takie wyjście:

1.Obóz nas byłby podzielony ostatecznie na:
-Prezydent(Włada państwem oraz zajmuje się dyplomacją i armią)
-Konsul Bezpieczeństwa(zajmuje się sprawami wewnętrznymi państwa oraz bezpieczeństwem wewnętrznym państwa)
-Konsul Gospodarczy(zajmuje się sprawami gospodarczymi, finansowymi i kulturalnymi państwa)

2.Jak wspomniałem za sąd byliby odpowiedzialni wszyscy i ustalali wspólny wyrok sądu(opcja A), lub wybierali z naszej trójki, jednego który by decydował o ostatecznej karze na daną rozprawę(czyli w rozprawie A, decydujemy że Novak jest głównym sędzią, a w sprawie B że ja jestem sędzią itd. itd.). No i wiadomo to była druga opcja.

3.Co do ustaw, pan Novak by pełnił funkcję ala Marszałka, a my po prostu posłów i tyle.
Więc przyjmujemy że prawo będzie uchwalane za zgodą wszystkich że tak powiem ważnych urzędników państwowych?
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Tak, za zgodą wszystkich ważnych urzędników państwowych będzie uchwalane.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości