04 Sie 2021, 12:31:30
Wpadłem na pomysł w związku z tym, że ostatnio znalazłem stronę lista przeglądowa religi na micropedii i dowiedziałem się, że część z nich pochodzi z naszego kraju. Np. Brugijski Kościół Reformowany, Nebtawizm, Nondistinctionizm, Bole-Maru itd. można też zrobić diasporę bantyjską w Osaczesko i stworzyć tym samym niewielką wspólnotę Voodyzmu bantyjskiego. Poza tym, jak wiadomo w czasach FN dorobiliśmy się kilku innych religi np. Harlinoteizmu, czy Religi Północy.
Ogółem uznałem, że warto zachować część tego dziedzictwa i spróbować je rozwinąć, ale jak wiadomo wszystko rozbija się o brak chętnych do działania nawet w jednej organizacji. Dlatego też wpadłem na pomysł stworzenia Państwowej Inicjatywy Eukumeniczno-Religijnego Dialogu (PIERD). Byłaby to organizacja państwowa zrzeszająca wszystkie związki wyznaniowe z terenu Związku Winkulijskiego, łącznie z tymi sprzed jego powstania. Na czele PIERD stałby dyrektor powoływany przez Premiera na wniosek ministra spraw wewnętrznych. Do zadań PIERD należałoby zbieranie informacji o wszystkich religiach ZW, wydawanie zezwoleń na prowadzenie dzialności przez nowe ruchy religijne, ale co najważniejsze miałaby rozwijać fabularnie życie religijne w państwie.
Ogółem uznałem, że warto zachować część tego dziedzictwa i spróbować je rozwinąć, ale jak wiadomo wszystko rozbija się o brak chętnych do działania nawet w jednej organizacji. Dlatego też wpadłem na pomysł stworzenia Państwowej Inicjatywy Eukumeniczno-Religijnego Dialogu (PIERD). Byłaby to organizacja państwowa zrzeszająca wszystkie związki wyznaniowe z terenu Związku Winkulijskiego, łącznie z tymi sprzed jego powstania. Na czele PIERD stałby dyrektor powoływany przez Premiera na wniosek ministra spraw wewnętrznych. Do zadań PIERD należałoby zbieranie informacji o wszystkich religiach ZW, wydawanie zezwoleń na prowadzenie dzialności przez nowe ruchy religijne, ale co najważniejsze miałaby rozwijać fabularnie życie religijne w państwie.
PIERD wydawalby licencję uprawniającą daną osobę do kierowaniem jedną, lub kilkoma organizacjami religijnymi (nawet jeśli są od siebie skrajnie różne), a nad martwymi sprawowałby bezpośrednią kontrolę i tworzył ich życie fabularne.
To jak narazie bardzo ogólny zamysł, jestem ciekaw waszych opinii i pomysłów.
![[Obrazek: videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67...height=138]](https://media.discordapp.net/attachments/556495101086531596/589394861589921796/videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67c57ebd&is=67c42d3d&hm=82211377b02e470c984c379ddff4c8d9d637a288d693bac297b7f21c72b0588d&=&width=213&height=138)