02 Wrz 2020, 19:45:38
Może być ciężko organizować wspólne inicjatywy fabularno-gospodarcze. Tak mi się przynajmniej wydaje, nie znam się, na emeryturze jestem.

|
Rankingi aktywności
|
|
02 Wrz 2020, 19:45:38
Może być ciężko organizować wspólne inicjatywy fabularno-gospodarcze. Tak mi się przynajmniej wydaje, nie znam się, na emeryturze jestem.
02 Wrz 2020, 20:44:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02 Wrz 2020, 21:38:59 przez Artur Kardacz.)
No dobrze, wiedzę że nie doczekam się jakiegoś konkretnego argumentu. Co sądzą obywatele o tym pomyślę? Cała argumentacje zawarłem kilka postów wyżej.
06 Wrz 2020, 12:28:27
Dosyć ciężko byłoby mi to sobie wyobrazić. Może ze względu na przywiązanie do Volkianu i jego komunistycznej narracji. Przyznam jednak, że to jest dosyć ciekawy i oryginalny pomysł. Jednak wdrożenie go mogłoby mieć sporo trudności tutaj.
07 Wrz 2020, 16:07:45
Znaczy wiesz, każde zmiany wymagają mniejszych lub większych zmian. Być może stopniowy rozwój, wraz z upływem czasu, jest ryzykowny i kontrowersyjny ale ja widzę tutaj potężną kopalnie narracji. Wyobrażą sobie Państwo odkrywanie nowych (starych) wynalazków w naszych instytutach bądź uniwersytetach. To już nie będzie jakieś nudne "aaa wynaleźliśmy nowy granat" tylko nowe odkrycia będą miały wpływ na naszą narrację. Począwszy od gospodarki po sprzęt wojskowy itd.
01 Paż 2020, 12:19:01
144 posty we wrześniu. Weźcie się usuńcie, bo wstyd przed Waxmanem. Chyba, że...
01 Paż 2020, 12:32:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01 Paż 2020, 17:21:31 przez Artur Kardacz.)
Początkowy "impet" z jakim weszliśmy w nowym miesiąc rokował lepszy wynik. Ale no cóż.... nikogo zmusić nie możemy i na pewno nie będziemy zwijać interesów. Były już takie okresy w naszej historii że było źle a później mieliśmy bum aktywnościowy. Odniesienie do Waksman jest w ogóle kosmiczne i zbyję to tylko głośnych śmiechem.
01 Lis 2020, 14:07:43
Przy naszej populacji, jest to naprawdę, wręcz nad wyraz dobry wynik, mam nadzieję że w tym miesiącu i w następnych utrzymamy chociaż w miarę bezpieczny próg około 150 postów miesięcznie, brawo dla nas.
Jednak pozwolę sobie na małą dygresje jeśli chodzi ogólnie o aktywność Mikroświata. Jak zauważyłem na ISM, pobieżnie przeglądając ichniejsze statystyki wyraźnie da się zaobserwować z jednej strony wyraznią policentryzacje naszego uniwersum Rzplita, Rotria, MAW, Leocja, Sarmacja i najpewniej Bialenia wyprodukowały ponad lub przynajmniej około 1000 postów, podczas gdy reszta państw pozostaje daleko w tyle, w tym my. Można powiedzieć, że wraz z policentryzacją Mikroświata wraz z jej niewątpliwymi i cieszącymi oko korzyściami wykształca się na naszych oczach bardzo wyraźny podział na kształt czegoś w rodzaju znanej ze świata realnego globalnej osi północ-południe, w kontekście ludności, i jej zaangażowania, chyba jedynym wyjątkiem od tej reguły jest Królestwo Dremlandu, które nie jest nastawione na rywalizacje w kontekście aktywności, czy też liczebności, ale w kontekście twardych politycznych wpływów na kształt Mikroświata, a poza tym jest to państwo które ugromadziło tak wielki kapitał historyczny i sentymentalny, że nikt nie pozwoli na jego zanik, w przeciwieństwie do całej reszty państw.
Oznacza to dla nas nie mniej ni więcej, że pozostaniemy dla większości świata niezauważeni, jednak nie martwi mnie kontekst polityczny czy kulturowy, a raczej wymiar demograficzny, mniejsza rozpoznawalność, to mniejsza szansa na pozyskanie nowych obywateli, przyczym uważam, że najlepszą reklamą na jaką możemy sobie pozwolić to jak najbardziej skuteczna realizacja naszej polityki w mikroświecie i nasz wizerunek w nim, nie zaś żadne fejsbuczki, Instagramy czy wykopy, bo skuteczność tych form medialnych w naszym przypadku jest zerowa i należy się z tym pogodzić.
Żeby nie było nie zachęcam do tworzenia jakiejś grafomanii na forum, ale tylko do lepszej analizy naszej pozycji w Mikroświecie i metod jej podniesienia. Myślę, że przy obecnej kondycji politycznej naszego mikroświata, bezpiecznie jest założyć, że w skutek już wypracowanej przez lata pozycji (czy też osób je tworzących), państwa które wymieniłem odnoszą największe korzyści z rozpadu dotychczasowego porządku świata, zaś aktywność jest tego skutkiem, nie zaś jak dawnej jest czynikiem oderwanym od kondycji ludnościowej czy jakościowej państwa. Oczywiście nie sprawdzi się moja teoria w każdym przypadku, ale można z powodzeniem odnieść ją do tychże państw i po części może nawet do Związku Winkulijskiego.
Dawniej praktycznie każde państwo Mikroświata było niekonkurencyjne w stosunku do Księstwa Sarmacji ze względu na przepaść ludnościową czy techniczną, w tych warunkach wszyscy inni mogli liczyć "na resztki z pańskiego stoła", obecnie zaś jeśli zostanie zachowana względna równowaga potencjałów państw, to dysproporcje między państwami starszymi o silnie ugruntowanej pozycji, a państwami takimi jak my będzie się pogłębiać, gdyż dla potencjalnego mieszkańca bardziej atrakcyjne będzie państwo z silnymi tradycjami niz jakieś 3-letnie niespełna państwo wieku wczesnodziecięcego.
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |