• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ustalenie korzeni kultur obecnych w Nordacie
(05 Wrz 2022, 13:00:53)Kamiljan de Harlin napisał(a): Kugarska Wojna Domowa była powodem, dla którego aktywność w Kugarii kwitła. Bo jej zakończeniu kraj zamarł.

O ile mi wiadomo z przeglądu archiwaliów - bardziej niż końca wojny przyczyną było to, że CBA ujebało Kugarię za spam. I to, patrząc po wszelkich znanych dowodach, co najmniej dwa razy. Ale nie ważne co się stało - Kugaria niestety upadła.

Cytat:Kugarski system wojenny byłby przydatny we współczesnych czasach.

Też tak uważam i z radością bym go przeczytał... Ale WayBack okazuje się być w takich przypadkach beznadziejnym serwisem. Zapisuje pierdiliard nikogo nie obchodzących pierdostronek, a takich ważnych rzeczy nie! Echhh... Podpytam może jeszcze w RON, może jakimś cudem ktoś tam akurat ten system skopiował...

Cytat:Czy wiemy, jakie ludy zamieszkiwały Tuyuhun?

Jak mówię - prawdopodobnie Mongoły, ale co do szczegółów - na dziś planuję walkę z WayBackiem o Posłańca. Tego na szczęście zachował do końca bądź prawie do końca (ostatni możliwy do znalezienia artykuł mówi właśnie o uwaleniu przez hosting Kugarii), ale niestety wbrew mej pamięci nie da się go wykupić żeby przeglądać go w cywilizowany sposób. No cóż...
Hot take: opłacamy im hosting żeby odzyskać dane do archiwów.
 [Obrazek: 101005704499826635.png]
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Niestety się nie da. Jak opłacisz kugaria.cba.pl to dostaniesz tylko nieudaną próbę odrodzenia Kugarii z pogranicza 2021/2022, jak poslaniec.cba.pl to chyba nawet nic nie dostaniesz (idk, nie znam się na tyle na CBA żeby wiedzieć co symbolizuje jaki wywalony ekran startowy). O innych archiwaliach poskugarskich nie słyszałem.

Tymczasem po nawet-nie-dziesięciu-minutach risercz został zakończony klęską. Informacji na stornie Posłańca brak. Więc serio proponuję przyjąć że to Mongoły, bo powoli kończą mi się pomysły.
Tylko czy "Tuyuhuńczycy" to nie jest inne określenie na Darunalgalijczyków lub Kitaj-Kattarrijczyków?
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Nie wiem, nie wiem, nie wiem. Przeszukałem chyba każde możliwe źródło w celu znalezienia jakichś informacji o Tuyuhun. I zauważyłem coś dziwnego - nikt nigdzie choćby w minimalnym stopniu nie wspomina o powstaniu Tuyuhun. Potem natomiast posty o Tuyuhun są, i to nie w kategorii "co to jest i skąd to się wzięło" tylko w kategorii "w Tuyuhun dzieje się". Ja nie wiem co tam się odwaliło. Co sprawiło że nikt, literalnie nikt nie dał choćby posta o powstaniu Tuyuhun?!

Natomiast osobiście twierdzę, że Tuyuhańczycy to ktoś inny niż Darunalgalijczycy lub Kitaj-Kattarrijczycy. Wynika to z faktu że - przynajmniej formalnie - Królestwo Tuyuhun było niepodległe od Chanatu. A Chanat, o ile się orientuję, po prostu anektował każdy piksel ziemi zamieszkany (przynajmniej według nich) przez Darunalgalijczyków lub Kitaj-Kattarrijczyków. Raczej nie wierzę by pozwolili na istnienie osobnego państwa takiego samego ludu jak ich. Chyba to im by się kłóciło z linią ideologiczną.
Cieszę się że dziedzictwo Kugarów zostało w maksymalnym stopniu zachowane. Świadczy to o naszej tożsamości Nordackiej.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Z tego co pamiętam, a pamiętam to jak przez mgłę, bo byłem wtedy 4 lata młodszy, Tuyuhun to początkowo była grupa na facebooku i jakimś cudem się ugadali z Kugarią...
Ale jak już napisałem poprzednie zdanie, to przypomniałem sobie, że ta grupa na facebooku to jednak było Cesarstwo Hu (lub Hun?), które sobie znikąd zażądało części terytorium Kugarii. Na forum Unii Trzech Narodów padały żarty z porównaniem tego do słowa "Huj".
Biblijne czasy opowiadasz nam
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
(05 Wrz 2022, 21:08:58)Kamiljan de Harlin napisał(a): Ale jak już napisałem poprzednie zdanie, to przypomniałem sobie, że ta grupa na facebooku to jednak było Cesarstwo Hu (lub Hun?), które sobie znikąd zażądało części terytorium Kugarii.

Ach, Cesarstwo Hu. Czytałem o nich. O ultimatum Cesarzowej Yin Fu, o tym jak walczyli (swego czasu jak byłem jeszcze w wojsku w RON widziałem ich wątek dowódczy z czasów wyprawy do Kugarii - niestety, teraz już nie mam dostępu...), a w końcu że Yin Fu po prostu wyszła za Chana Gujuka. I najwidoczniej zniknęła wraz z Kugarią.

Ech, to były czasy...
Cesarstwo wyczarowało wyspę a wraz z nią milion żołnierzy, po czym zaatakowali i zniknęli. Wyspy tam już żadnej nie ma z tego co się orientuję.
Adam Aleksander II
Perzys iksis nāmorghūlilaros

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości