• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Traktat Debata o Konstytucji itd.
(16 Lip 2021, 10:07:57)August de la Sparasan napisał(a): Opcji jest wiele. W chwili obecnej przychodzi mi do głowy choćby chiliarchia (tak, z chiliarchą na czele), despotat, wielkie księstwo, socjalkapitalistyczna monarchia komunofeudalna...
Ciekawe pomysły, warte przemyślenia. Mi do głowy wpadł Hitlerat Führerat z Führerem na czele, Churchillat z Churchillem na czele... Jeszcze dam może czas do poniedziałku na przemyślenia.
(16 Lip 2021, 22:59:07)Aleksander Novak napisał(a): Kalifat wprowadźcie.
A co my, Al Rajn czy któryś z jego satelitów?

Tzn. żeby nie było, sama myśl zrobienia Kalifatu Voxlandu jest ciekawa i sam trochę nad tym myślałem. Tylko kalifat jakoś tak niezbyt mi pasuje do Voxlandu.
Żartowałem hihi. No i kalifat to nie to samo co sułtanat.

Ja nie jestem związany z Voxlandem, chociaż chętnie bym działał jako jakiś lokalny władca.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
(18 Lip 2021, 16:23:55)Aleksander Novak napisał(a): Żartowałem hihi. No i kalifat to nie to samo co sułtanat.

No oczywiście że to nie to samo.

Lekcja porównań zachodnioeuropejskich i arabskich:
Księstwo=Emirat
Królestwo=Sułtanat
Cesarstwo=Kalifat

Cytat: Ja nie jestem związany z Voxlandem, chociaż chętnie bym działał jako jakiś lokalny władca.
Jak mnie nie wkurwisz to Ci może nadam jakiś szogunat. Zobaczymy.
Dobra, jest już 20, chyba już czas skończyć myśleć i coś wybrać. Niech każdy wybierze co mu się najbardziej podoba i tu napisze.

Szczerze mówiąc, osobiście jestem najbardziej za chiliarchią z chiliarchą na czele.
Novakdarstwo z Novakdarem na czele
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
(20 Lip 2021, 20:51:54)Aleksander Novak napisał(a): Novakdarstwo z Novakdarem na czele
Śnij dalej o Wielkiej Novakolandii. Voxland się podbić nie da!
Dobrze, stwierdzam więc niniejszym że wybraliśmy że będziemy Chilliarchią Voxlandu, Władca zaś zwać się będzie Chilliarchą.

Teraz część kolejna... Podział władzy. Jak wy to widzicie?
Może... Powrót do tradycji i cała władza w ręce Kamerdynera Państwa, Wzoru Szczodrości, Ucieleśnienia Talentów, Generała Admiralicji, Admirała Generalicji, Naczelnego Zwierzchnika Policji Jedynego Słusznego Oświeciciela Narodowego Chiliarchy Voxlandzkiego?
August van Hagsen de la Sparasan
W sumie dobry plan. I tak pewnie zrobimy.

Spróbuję zmontować jakąś Konstytucję i ją przedstawię tak gdzieś za dwa-trzy dni.
Dobra, w końcu się wziąłem i zerżnąłem ze starej Konstytucji napisałem projekt Konstytucji.

Cytat:
I
C H I L L I A R C H I A V O X L A N D U

1. Chilliarchia Voxlandu jest samorządną prowincją Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu.
2. Chilliarchia Voxlandu jest państwem federacyjnym, podzielonym na Szogunaty
3. Symbole określa osobny dekret.
4. Stolicą Chilliarchii Voxlandu jest Vox.

II
S Z O G U N A T Y

1. Szogunaty są jednostkami podziału administracyjnego Voxlandu.
2. Szogunatem rządzi urzędnik zwany Szogunem.
3. Szogunat ma prawo do posiadania własnych bojówek militarnych, kultury, tematyki, jak i osobnego prawa, o ile żadna z tych rzeczy nie koliduje z prawem Chilliarchii Voxland oraz Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu.

III
W Ł A D Z A C E N T R A L N A

1. Władcą Chilliarchii Voxlandu jest Chilliarcha.
2. Tytuł ten jak i funkcja ta są dziedziczne.
3. Chilliarcha posiada prawo do wydawania dekretów z mocą ustawy.
4. Dekrety Chilliarchy są najwyższym, po Konstytucji i prawie Zjednoczonego Państwa, źródłem prawa.

IV
Ź R Ó D Ł A P R A W A

1. Prawo Chilliarchii Voxlandu stanowią, w hierarchii od najważniejszego:
1.1. Prawo Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu;
1.2. Konstytucja Chilliarchii Voxlandu;
1.3. Dekrety Chilliarchy;
1.4. Akty prawne uchwalone na terenie i na potrzeby Szogunatów.

V
O B Y W A T E L E I O B Y W A T E L S T W O

1. Obywatelstwo Chilliarchii Voxlandu nabywa się poprzez złożenie wniosku na ręce Chilliarchy.
2. Każdy obywatel ma prawo do równego traktowania przed prawem.
3. Każdy obywatel ma prawo do ochrony i obrony przed jakąkolwiek dyskryminacją, zwłaszcza bazującą na wyznawanej religii (bądź jej braku), poglądach politycznych, orientacji seksualnej, poczuciu przynależności płciowej, gatunku, wyglądzie oraz majętności.

VI
P O Z O S T A Ł E

1. Wszelkie inne kwestie reguluje Dekret bądź prawo lokalne.

VII
Z M I A N A K O N S T Y T U C J I

1. Zmiana konstytucji następuje w drodze Dekretu.

VIII
P R Z E P I S Y P R Z E J Ś C I O W E

1. W celu wyboru I Chilliarchy Voxlandu zostanie przeprowadzona wolna elekcja, której organizację powierza się regentowi.
2. Regentem zostaje Joahim von Ribertrop.

Zapraszam do dyskusji nad powyższym projektem.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości