08 Sty 2021, 20:34:43
Cóż, skoro oczekujemy dyskusji, to OK, nie ma problemu. Dlatego też od razu wyrażę się krytycznie.
Tworzenie systemu gospodarczego pod kilka osób mija się z celem. Podkreślałem to już kilka razy na Discordzie, niech te słowa padną również na forum. Nie będę więcej pisał programu/skryptu, z którego będzie korzystać 2 osoby na krzyż raz w miesiącu. Również za pośrednictwem forum. Jeżeli system będzie absorbował więcej niż kilka minut dziennie - znudzi się. Jeżeli będzie zajmował kilka chwil w tygodniu - będzie się cieszył powodzeniem.
Jeżeli będzie zajmował kilka chwil w tygodniu to nie będzie szybkich efektów. Jeżeli nie będzie szybkich efektów, to ludziom się znudzi. Długie czekanie na coś zawsze działa demotywująco. Jeżeli będą szybkie efekty, to szybko system się wyczerpie. Główne założenia przedstawionego systemu to prosty clicker. Zarabiasz pieniążki, stawiasz budynek, który zarabia pieniążki dla ciebie, aż w końcu zarabiasz tyle pieniążków, że od ręki stawiasz kolejne budynki. Ten typ gry jest tak zapychający, że aż szkoda budować na nim system gospodarczy.
Sam jednak zresztą miałem wstępnie podobny pomysł na gospodarkę, może trochę w innej formie niż przedstawiona i trochę bardziej zahaczająca o konieczność pisania na forum, ale też by szło to w jednym kierunku.
Przede wszystkim problemem jest to, że jeżeli chcemy mieć siatkę zależności, która umożliwiałaby zrównoważony rozwój i brak efektu zbyt szybkiego wzrostu, przez co wyczerpanie się idei gospodarczej nastąpiłoby później, jest niemożliwe. Przede wszystkim przez to, o czym wspomniałem we wstępie - brak osób, które z tego by korzystały. Tym bardziej nie ma sensu tworzenie czegokolwiek, kiedy jesteśmy w granicznym momencie podziału dzielnicowego, przeniesienia głównej aktywności na Minecrafta oraz przynajmniej częściowym wyciszeniu forum.
To tyle ode mnie.
To tyle ode mnie.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I