03 Lis 2019, 10:00:04
[pap=egvprez]
Mi jest to w zasadzie bez różnicy, taka hierarchia stopni wojskowych obowiązuje w naszym kraju de facto prawie od roku i nie uważam to za coś istotnego, niemniej, jednak wezmę pod uwagę pańskie spostrzeżenie i dziękuję za czujność!
Pozwolę sobie jednak zgłosić kilka małych autoporawek, jako że projekt tej ustawy powstał w rekordowo szybkim tempie, nie wszystkie istotne szczegóły odnośnie funkcjonowania naszego wojska zostały zamieszone w projekcie.
Po pierwsze zmieniłem wyrażenie w art. 1. "Siły Zbrojne Winkulijskiej Republiki Egvallandu służy do ochrony niepodległości WRE, [...]" na "Siły Zbrojne Winkulijskiej Republiki Egvallandu służy do ochrony zagwarantowanej Konstytucją Federacji Nordackiej autonomii WRE [...]". Nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego tak postąpiłem.
Po drugie wczoraj późnym wieczorem wpadłem na pomysł dodania artykułu mówiącego o przysiędzę wojskowej, który radziłbym uplasować w miejscu obecnego art. 15., zaś zapis kończący niniejszy projekt zostanie art. 16.
[/hr]
Oto propozycja treści:
Art. 15.
1. Każdy żołnierz składa przysięgę wojskową według następującej roty: „Ja, żołnierz Sił Zbrojnych Winkulijskiej Republiki Egvallandu, przysięgam służyć wiernie i bronić granic Winkulijskiej Republiki Egvallandu. Stać na straży Konstytucji, strzec honoru żołnierza winkulijskiego, sztandaru wojskowego bronić. Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie krwi własnej ani życia nie szczędzić”. Żołnierz składający przysięgę wojskową może złożyć przysięgę z dodaniem zdania „Tak mi dopomóż Bóg” lub innej formuły religijnej.
2. Złożenie przysięgi wojskowej następuje w formie uroczystej, ustalonej w ceremoniale wojskowym, w terminach określonych przez organy wojskowe.
2. Złożenie przysięgi wojskowej następuje w formie uroczystej, ustalonej w ceremoniale wojskowym, w terminach określonych przez organy wojskowe.
Art. 16.
1. Ustawa wchodzi w życie z dniem publikacji w Dzienniku Praw.
[/hr]
I to na razie tyle jeśli chodzi o autopoprawki, proszę o formalne rozpoczęcie debaty i zgłaszanie w czasie jej trwania własnych uwag. [/pap]