22 Lip 2019, 21:46:39
Z ostatniej chwili
Witam wszystkich widzów w ten piękny dzień i zapraszam na program Z ostatniej chwili..... A dziś w programie porozmawiamy z kandydatem na Prezydenta, na którego liczy cały Egvalland.... Arturem Kardaczem! Zapraszamy do studia!
TT: Witam Panie Prezydencie w naszym studiu!
AK: Witam serdecznie widzów w studiu jak i przed telewizorami.
Jak doskonale wszyscy wiemy zgłosił Pan swoją kandydaturę na stanowisko prezydenta. Co skłoniło Pana do takiej decyzji? Do tej pory JKM nie uczestniczył w życiu politycznym w centrali a nawet prowincji, a teraz został Pan prezydentem Egvallandu i startuję na prezydenta Federacji.
Tak to prawda, przez pewien czas dawałem sobie spokój z polityką, jednak przychodzi taki czas że trzeba założyć rękawice i podjąć walkę. Co skłoniło mnie do wystartowania? Hmm... przez pewien czas siedziałem w cieniu i patrzyłem na to co dzieję się w Federacji. Przez ten czas zdążyłem zauważyć kilka błędów, rzeczy które wymagają natychmiastowej naprawy a nawet i wymiany. Rzeczy te są bardzo ważne aby państwo mogło funkcjonować bez przeszkód i co ważne zaistnieć w świecie mikronacji.
Jak ocenia Pan swoje szanse w wyborach?
Nie myślę o tym czy wygram wybory czy też nie. Jeśli ludziom spodoba się mój program i oddadzą na mnie głos, to będę bardzo im wdzięczny. Jeśli jednak odpadnę w pierwszej czy drugiej turze nie będzie dla mnie to wielkim ciosem. Znam swoje szansę i nie będzie zaskoczeniem że szybko odpadnę. Chcę dać ludziom możliwość wybrania dobrze, nie mam zamiaru przekonywać ich do swojego zdania. Sami powinni je zrozumieć i mądrze zagłosować.
Tak więc proszę przedstawić swój program, myślę że wszyscy widzowie w studiu jak i przed telewizorami tego oczekują.
Mój program opiera się na 4 punktach:
1. Praworządność
2. Reforma państwa
3. Stosunki międzynarodowe
4. Aktywność
1. Priorytetem w tym punkcie będzie utworzenie kodeksu karnego który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania państwa. Nie ma co się oszukiwać, zdążył się sytuacje które wymagały ingerencji sądu a bez podstawowego kodeksu karnego takie instytucje jak sąd nie mogą sprawnie działać. Drugą rzeczą jaką chcę wprowadzić jest Krajowy Rejestr Karny (KRK) wpisywani będą tam wszyscy obywatele którzy w przeszłości dostali wyroki. Taka lista będzie pomocna przy przyjmowaniu kogoś na ważne stanowisko w kraju. Zmiana systemu zatrudniania sędziów. Obecny system opiera się tylko na złożeniu wniosku i przeprowadzeniu mini wybór. Czy tak mają być wypierane osoby które mają stać na straży prawa? Na dobra sprawę wystarczy trochę szczęścia aby zostać sędzią. Jako prezydent zmienie ta praktykę i zatrudnianie sędziów będzie wyglądało kompletnie inaczej. Wprowadzona zostanie lista poparcia, kandydaci z największyą liczbą głosów (i zatwierdzone przez prezydenta) przejdą do drugiego etapu gdzie nad ich kandydaturami będzie debatował parlament. Dodatkowo sędziowie nie mogą mieć takiej władzy jaką mają dotychczas. Jako prezydent wprowadzę odpowiedni zapis regulujący kompetencje sędziów oraz pod kogo będą podlegali.
2. W tym punkcie najważniejszą rzeczą jest zmiana konstytucji i tylko na tym będziemy się tutaj opierać. Dodatkowo zmieniony zostanie parlament (zastąpi go Kongres FN) a na czas ustalenia nowej konstytucji Zgromadzonie Konstytucyjne którego przedstawicielami będą wybrane osoby z każdej prowincji.
3. Jako nowy prezydent będe starał się poprawić naszą pozycje na arenie międzynarodowej. Zerwiemy ładkę państwa w którym nie przestrzeg się prawa i klonerstwa. Naszym głównym celem będzie utrzymanie dobrych stosunków z Republiką Bialeńską oraz doporwadzeie do końca Paktu Nordaty. Poprzedni prezydent zapewnił nam zwykły kawałek papieru, ja za to chcę doprowadzić do faktycznego sojuszu militarnego który poprawi naszą sytuację. Drugim naszym celem będzie nawiązanie stosunków z bliskim sąsiadem, Brodrią. Powinniśmy wspierać dobrze prosperujące państwa na Nordacie aby z czasem stawały się liderami, dzięki temu zyskamy sojuszników. Ostatnią rzeczą jaką chcę zrobić jest podpisanie traktatu o wzajemnym uznaniu z Księstwem Sarmacji. Traktat z tak szanowana i znaną mikronacją może działać na naszą korzyść.
4. Nie mam zamiaru zmuszać obywateli do pisania dużej ilości postów, bo to nie o to chodzi w mikronacjach. Moim celem będzie organizowanie wszelakich eventów które zapewnią dużą ilośc wartościowych postów, ale mam też zamiar wspieranie narracji prowincji (które to de facto budują nasz kraj). Jak rząd musimy wspierać duże imprezy, takie jak zbliżajace się Igrzyska Nordackie. Myślę że na tą chwilę tyle wystarczy, jeśli chodzi o szczegóły mojego programu wyborczego.
W takim razie dziękuję i życzymy powodzenia w wyborach, cały Egvalland trzyma za Pana kciuki! Powodzenia!