22 Maj 2019, 17:45:50
Jako że ostatnimi czasy w naszym kraju miało miejsce dosyć sporo zdarzeń, myślę że już czas zastanowić się nad nowym porządkiem, który ułatwiłby zarządzanie krajem przez możliwie jak najdłuższy okres czasu. Przejdźmy zatem do rzeczy:
Jak wiadomo, stolicą Egvallandu i siedzibą władz egzekutywnych jest Kanugard a nie Arthurstand, należałoby zatem zmienić nazwę działu, aczkolwiek przyznaję się iż do tej nazwy się już przyzwyczaiłem i nie uważam aby była sama w sobie jakoś szczególnie szkodliwa... Warto byłoby się również rozważyć zmianę nazwy naszej kawiarni oraz przyporządkowanie działów Folksguarde oraz Sił Zbrojnych np. działowi "instytucje publiczne" (?) To tyle jeżeli chodzi o stosunkowo "proste" do rozwiązania kwestie, teraz przejdźmy już do podziału administracyjnego:
Zgodnie z Konstytucją, (którą powinniśmy swoją drogą jak najszybciej uchylić i zastąpić ją czymś porządniejszym). Istnieją trzy regiony (komitaty) na których podstawie oparty jest cały nasz podział administracyjny. Ale czy taki układ jest nam koniecznie do szczęścia potrzebny? Populacja realna naszego kraju to ledwo trzy osoby zatem wpadłem na pomysł likwidacji Nowej Winkulii oraz wcielenie jej do Komitatu (staro)winkulijskiego. W takim układzie Prezydent mógłby skupić się całkowicie na sprawach wagi państwowej, a nie budową narracji konkretnego regionu. Kolejną niemniej istotną sprawą jest podział na dystrykty: w Nowej Winkulii jest jeden, w Winkulii Właściwej dwa, a w Netopi aż cztery. Dla ostatniej z tych trzech wymienionych najlepszą opcją moim zdaniem byłoby stworzenie działu przeznaczonego specjalnie dla narracji dystryktów oraz działu stworzonego z myślą o narracji lennej oraz czegoś z myślą o sprawach urzędowych. Przy okazji takich dywagacji bad samorządem trzeba będzie przygotować mapę komitatów, dystryktów i gmin z prawdziwego zdarzenia oraz kilka porządnie skonstruowanych aktów prawnych...
A skoro już o prawie mowa, to może należałoby przenieść zawartość Dziennika Praw na forum? Najlepiej w formie wątku zatytułowanego jakimś numerem np. "Dziennik Praw nr. 1."myślę, że byłoby to bardzo wygodne rozwiązanie zwłaszcza że ja jako jedyny posiadam na ten moment dostęp do DP na blogspot.com...
Z niecierpliwością czekam na wasze pomysły.
![[Obrazek: videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67...height=138]](https://media.discordapp.net/attachments/556495101086531596/589394861589921796/videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67c57ebd&is=67c42d3d&hm=82211377b02e470c984c379ddff4c8d9d637a288d693bac297b7f21c72b0588d&=&width=213&height=138)