20 Maj 2025, 23:45:23
(20 Maj 2025, 18:49:37)Burek napisał(a):Mądrego to i miło posłuchać.(20 Maj 2025, 01:01:10)Friedrich von Baden napisał(a): Boże święty dzięki Ci.. Znaleźć teraz jakieś dobre słowo w mikroświecie, to poza RON ze świecą szukać. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Przybyłem do Rotrii i podjąłem się tego zadania bo kardynałowie i inne osoby mnie przekonali. Zaufałem im, oni zaufali mnie. Chcę pomóc zmienić Rotrię, oraz chcę doprowadzić do zjednoczenia z KŚ i KPP. Zobaczymy czy się uda, jest nadzieja. Na pewno mam większe szanse na to niż patriarcha rotryjczyk i mówię tu opinie innych nie swoją.
Ja Bogiem Świętym raczej nie jestem, ale proszę nie zniechęcać się co bardziej zgorszonymi gapiami. Kardynałowie dokonali nieoczywistego (żeby nie powiedzieć dziwnego) wyboru, ale przez to jest to wybór (jak już mówiłem) dobry. Chyba najlepszy z dostępnych konklawe ruchów. Fajnie, że nie został wybrany ktoś kto w Rotrii już wszystko zrobił i każdym był. Nowe spojrzenie się im przyda.A ten szok i kontrowersja to nie jest do końca zła rzecz, zwróciło to na odrodzony kościół trochę więcej uwagi. Bardziej konserwatywne opcja by tego nie zrobiła. Nowy patriarcha jest (a przynajmniej tak mi się zdaje z odległej obserwacji) uczynny, ambitny, ma duże szanse na odzyskanie RON dla Rotrii (a słyszałem, że już Osiek tam czynił zakusy). Co że kontrowersyjny? A zresztą te kontrowersje to już były wieki temu.
(20 Maj 2025, 01:10:02)Adelajda Radziwiłłówna napisał(a): Czy ktokolwiek z KPP wie o tych zamiarach? Żeby nie było jak z winkulijskim referendum ws. przyłączenia do Sarmacji XDDDOczywiście, że tak. Jestem już umówiony na rozmowę z przedstawicielem KPP.
/-/ Friedrich III. Großherzog von Baden
Poseł Nadzwyczajny i Pełnomocny JCM
Poseł Nadzwyczajny i Pełnomocny JCM