04 Mar 2025, 02:15:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04 Mar 2025, 02:18:35 przez Santi Vilarte.)
Pozwolę sobie tu wtrącić, krótko - Kościół Powszechny Pollinu powstał z połączenia: diecezji angemonckiej Kościoła Rotryjskiego, Kościoła Sarmackiego oraz Kościoła Dystrybucjonistycznego, który istniał na Kompasie. Odpowiednio, "ojcami założycielami" są: piszący to, bp Krzysztof Windsor oraz abp Piwski Sroczyński.
W lipcu 2024 napisałem podręcznik KPP, który służy głównie naszemu seminarium, ale może też być dobrym źródłem do poznania KPP, bo opisałem tam historię jego powstania, struktury itp.
Zaś jeśli ktoś ma ochotę na lekturę prawną, to jesteśmy świeżo po publikacji naszego pierwszego kodeksu kanonicznego:
Ale w skrócie: trzymamy się zasadniczo 1:1 nauczania realowego Kościoła katolickiego, i istnieją u nas dwa główne nurty: odgrywający ceremoniały, struktury itp. realowego KK, jak i prowadzący ewangelizację. Jedno z drugim może się przenikać, ale to chyba różni nas od większości innych v-związków wyznaniowych, które raczej stawiają tylko na to pierwsze.
Cytat:stosunki do spraw społeczno politycznych w Winkuliichyba jak dotąd nie zajmowaliśmy w żadnych stanowiska, więc jeśli się pojawią jakieś przykłady, to na pewno takie opracujemy

No i oczywiście jesteśmy nastawieni na przyjazną współpracę z władzami Winkulii, na tyle na ile wystarczy nam "rąk do pracy", bo z tym u każdego teraz ciężko.