09 Lut 2025, 22:15:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09 Lut 2025, 22:16:56 przez OlaChojnacka.)
(09 Lut 2025, 19:01:52)Adelajda Radziwiłłówna napisał(a): Nie mam jakichkolwiek intencji odbierania komuś czegoś.
A ja Pani o to nie posądzam. Tu raczej chodzi o innych. Żyjemy obecnie w epoce relatywnego spokoju, ale kto wie...
(09 Lut 2025, 19:01:52)Adelajda Radziwiłłówna napisał(a): Czasy republikańskie w Baridasie skończyły się wraz z tą unią.
Gwoli ścisłości, to nie jest żadne działanie mające na celu zmiane ustroju. W Gidenie są relikty Republiki - i nie wykluczam nazwania tak jednostki administracyjnej przy opracowywaniu podziału - ale nie jest moją intencją tworzenie "drugiego Baridasu".
(09 Lut 2025, 21:32:47)Alfred Fabian napisał(a): Wszelkie próby zmiany tego stanu spotykają się ze zdecydowanym sprzeciwem i są traktowane jako jawne wypowiedzenie wojny.I wzajemnie - a nam wojna jest zbedna. Co prawda wygramy - to wiem z góry - ale zmarnujemy czas, który możemy wykorzystać na inne rzeczy.
(09 Lut 2025, 21:32:47)Alfred Fabian napisał(a): Po trzecie, Królestwo Lumerii i Baridasu jest cały czas związane umową, na podstawie której wszelkie prawa do Gideny są scedowane na osobę Jej Cesarskiej Futrzastości Aleksandrę I, czy też JE Olę Marcjan Chojnacką i będą respektowane niezależnie od sytuacji, jaka spotkała teraz Lumerię i Baridas, dopóki nie zakończyła ona państwowości. Nie można tego jednak powiedzieć o Ravenspell, gdyż jak wszyscy doskonale widzimy, władze Baridasu niezbyt przejęły się tymi prawami już w momencie wyjścia Baridasu z Księstwa Sarmacji, pozbawiając praw do lenna (Gideny) chociażby JKW Laureta Gedeona.
Prawda.
(09 Lut 2025, 21:32:47)Alfred Fabian napisał(a): Bolą mnie również słowa o tym, że Baridas jest traktowany jak lumeryjska kolonia, kiedy to właśnie JE Ola Marcjan-Chojnacka ten Baridas sprzedała Lumerii za dosłownie "kilka groszy".
W trakcie mojej pierwszej prezydentury, pojawił się negatywny społeczny odzew - więc ustąpiłam ze stanowiska. Pojawił się nowy Prezydent. Szkoda, że ta tendencja nie poszła dalej.
(09 Lut 2025, 21:32:47)Alfred Fabian napisał(a): Decyzja o utworzeniu rządu na uchodźctwie w Winkulii była podyktowana niczym innym jak faktem, że Baridas jest częścią Lumerii i tragedia dotknęła tak samo Lumerię, jak i Baridas. Jestem ciekawy, jak WE widzi rząd na uchodźctwie w kraju, w którym nie jest w stanie takiej władzy sprawować.
A to ciekawe, bo w/w ziemie zdają się być bezpieczne, ludzie tam żyją, bawią się, pracują, ptaszki ćwierkają...
Z Dreamlandu też nie słyszymy o żadnym pomorze... I ja wiem, że jestem osobą skłaniająca się do tego, aby v-swiat był jak najbardziej fantastyczny, ale bądźmy poważni - jeśli nie ma informacji, że w jakiś sposób owa zaraza przeszła [w Lumerii nie ma instalacji Gideńskich Gwiezdnych Wrót, w Baridasie od lat nie było lotów stamtąd], to możemy przyjąć, że można się tym zarazić "z powietrza". A nawet, jeśli takie mikroby są długowieczne i są w stanie same przekraczać morza, to najpierw musiałyby zaatakować Teutonię oraz Dreamland. Co nie miało miejsca.
Baridas nie jest skażony, jest natomiast w wiekszości niezamieszkany.