Drodzy,
niewątpliwie sytuacja jest trudna – cieszę się jednak, że są chociaż pojedynczy obywatele, którym na państwowości Lumerii zależy. Jako osoba, która w ostatnich miesiącach nieustannie podejmuje starania, aby Lumeria nie zniknęła z przestrzeni publicznej i świadomości mieszkańców mikroświata (co dostrzega mam nadzieję każdy mikronauta zaglądający do Sarmacji), wyrażam chęć działania w imię zachowania państwowości Królestwa. Dziękuję Orjonowi za zabezpieczenie naszego dorobku oraz Królowi za podjęcie działań w ramach sprawowania władzy na uchodźstwie.
Chcąc działać i ten nasz wspólny wysiłek jakkolwiek skonsolidować, pragnę zadeklarować gotowość przejęcia władzy w Lumerii – biorąc pod uwagę słowa Króla Alfreda, które padły powyżej: „jakkolwiek jednak liczę, że Królestwo stać na lepszego władcę, który pociągnie za sobą tłumy". Brak mi na tyle pychy, by zapewnić o pociągnięciu za sobą tłumów; uważam jednak, że jako osoba związana z Lumerią (a nie z Baridasem, o czym napomknął Diuk Obserwator powyżej), do tego czująca klimat tego kraju i mająca polityczną sprawność oraz doświadczenie, jestem w stanie przysłużyć się lumeryjskiej sprawie. Nie ma tu oczywiście mowy o żadnym dyktacie – potrzebujemy jednak w tym momencie silnego ośrodka władzy politycznej.
Co dalej? Wszystkie karty wciąż są na stole, a wypracowanie rozwiązań to kwestia rozmów, także na arenie międzynarodowej. Nie zamykałbym się na żaden kierunek. Popieram formułę czegoś na wzór okrągłego stołu w zamkniętej formule, chociażby na Discordzie. Zwierzchność Lumerii nad Baridasem nie powinna podlegać dyskusji.
(—) Pierre-Frédéric de Albercique
Minister Spraw Zagranicznych Królestwa Lumerii
Minister Spraw Zagranicznych Królestwa Lumerii