16 Sty 2025, 12:30:04
Szanowni Państwo
Niektórzy chyba zapominają, że jest to jedynie możliwość, oferowana przeze mnie. Wiem, że w obecnym stanie prawnym dołączenie Winkulii do Sarmacji może nie być najprostsze, ale każde prawo da się znowelizować. To tylko jeden z etapów, które pośredniczą pomiędzy wyborami, a zakładanym celem kadencji. Zbliżenie się do Sarmacji też nie jest obietnicą dobrobytu, ale szansą na to, że będzie lepiej. Niektórym się to może spodobać, niektórym niekoniecznie, jednakże zawsze jest to jakaś możliwość - i to nie na mnie głosujecie w tych wyborach, a na tą konkretną możliwość - możliwość życia w Sarmacji, współpracy z jednym z najaktywniejszych i najliczniejszych państw mikroświata. To również olbrzymia szansa na podniesienie demografii - sami nie jesteśmy w stanie przyciągnąć tak wielu osób do siebie, bo zbyt mało osób rejestruje się na naszym forum, które zresztą również nie jest ku temu przyjazne. Zamiast tego włączamy się w sarmacki ekosystem, mający trwały przyrost osób rejestrujących się, więc szanse na to, że ktoś jako miejsce systemowego zamieszkania wybierze Kanugard, a tym samym zostanie w Winkulii - rośnie.
Współpraca z resztą nordackiego kontynentu to natomiast sprawa odrębna. Nie musimy się całkowicie integrować, nie musimy prowadzić rozbudowanej polityki zagranicznej (której i tak nie prowadzimy), a współpraca międzynarodowa może rozwijać się niezależnie od tego, czy jesteśmy suwerennym państwem, czy przygarniemy część rozbudowanego sarmackiego prawa i część prerogatyw, z którymi nasze państwo sobie nie radzi oddamy osobom, które zajmują się tym na co dzień. Tak wygląda życie w mikroświecie, a wejście do Sarmacji daje nam możliwości, których nie daje nam żadna inna unia, czy nawet aktualna niepodległość. Dzięki temu możemy się skupić na tym, co naprawdę sprawia nam zabawę, a nie na doczesnych problemach, których nie jesteśmy w stanie rozwiązać przez problemy z demografią i okresową zredukowaną aktywnością, jednocześnie nie rezygnując z idei "państwowości" i krzewiąc naszą kulturę, tradycję i idee w większej "piaskownicy".
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I