13 Sty 2025, 20:32:57
(13 Sty 2025, 02:10:52)Waksman napisał(a): Boli mnie ogólnie to, że większość waszego społeczeństwa przy podejmowaniu takich jak ta decyzji bazuje na nieprzepracowanych traumach "z dzieciństwa".
Nie jestem upoważniony do tego aby odpowiadać w imieniu wszystkich, ale jeśli chodzi o mnie to przy podejmowaniu swoich decyzji kieruje się przede wszystkim rachunkiem zysków i strat popartym dotychczasowym doświadczenie. Jeśli doświadczenie podpowiada mi, że dana opcja geopolityczna wyczerpała swoje korzyści dla strony winkulijskiej, to nie warto dłużej wracać do tej samej znanej książki.
(13 Sty 2025, 02:10:52)Waksman napisał(a): W Sarmacji też zdarzały się sytuacje, w którym między prowincjami, a centralą były podziały, wojna i setki wyzwisk. Ludzie mają do siebie to, że się zmieniają. W całej historii II FN nie było żadnego podziału, który skutkowałby wojną i setką wyzwisk skierowanych do osoby siedzącej przed komputerem. Pomimo tego dalej używa się tych argumentów, które mają się nijak do stanu faktycznego."W całej historii" xD czyli jakieś półtora roku.
(13 Sty 2025, 02:10:52)Waksman napisał(a): I żeby nie było - nie agituję, bo zrobicie co chcecie, ale uważam, że powoływanie się na takie sytuacje, które miały miejsce w latach 2018-2020 to podstawowy błąd rozumowania, który niektórzy z was popełniają. W sumie sami widzicie jak jest w II FN, więc tym bardziej dziwie się, że dalej rozprawia się o tym, że "gdyby ZW dołączyło do II FN, to na pewno byłby flejm". Nie wiecie też jakby było po, np. dołączeniu do II FN. Z tego co pamiętam to Winkulia w I FN była jedną z najbardziej aktywnych prowincji, więc skąd wniosek, że w takiej sytuacji w ciągu roku napisano by tu "coś rzędu dwóch postów na rok"?Może stąd, że gdybym ja, Artur i Żmigrodzki nie przyłączli się do FN, niejako pod przymusem, ponieważ I FN nie zgadzała się na oddanie nam swoich pikselików obejmujących większość Winkulii, to pewnie by tak było. Każdy doskonale wiedział że UTN/FN nie ma choćby cienia pomysłu na rozwój tego kraju, a mimo trzymał piksele przy sobie (jak sądzę właśnie w tym celu, żeby niejako wymusić na nas tą decyzję, z resztą sam Ferdynand Dugosz się do tego przyznawał, co doskonale pamiętam), ale dość o historii. Ja myślę w kategoriach długoterminowych uważam, że Winkulia zasługuje na to aby jej spuścizna była kontynuowana możliwie jak najdłużej i żeby znalazła swoich kontynuatorów. W FN ich z pewnością nie znajdzie.
(13 Sty 2025, 02:10:52)Waksman napisał(a): Przecież dokładnie to samo może wydarzyć się w Sarmacji, a pomimo tego ten argument tu nie pada. Poza tym - czy do Sarmacji cały czas migrują ludzie? Polemizowałbym. Większość nowych osób które się tam pojawiają są zniechęcane, a to przez poziom skomplikowania, a to po czasie ze względu na betonozę i kółeczko wzajemnej adoracji, jakie tam panuje.Mam wierzyć, że w FN takiego kółeczka nie ma? :lol: Za długo jestem w mikroświecie by wierzyć, że gdziekolwiek na Polinie jest kraj który nie jest takim właśnie kółeczkiem - jest to niejako definicja mikronacji i w tym wymiarze Sarmacka nie różni się wiele od każdego innego kraju na Polinie.
(13 Sty 2025, 02:10:52)Waksman napisał(a): Pytanie na ile Winkulia chce być częścią takiego kółeczka, na ile suwerennym państwem, a na ile społecznością stowarzyszoną z resztą kontynentu...Jeśli mam być szczery, to nigdy nie czułem się jakkolwiek związany z resztą Nordaty i jakoś nie trafiała do mnie nigdy argumentacja pannordatystów. Bycie niepodległym państwem póki co jest opcją domyślną i najbardziej realną pod względem politycznym, zaś przyłącznie się do KS wydaje mi się być najbardziej ciekawą alternatywą dla Winkulii, oczywiście że mogę nie mieć racji z tym ostatnim, bo nikt nie zna przyszłości, tyle że z tego co widzę to Teutonia, Baridas czy Sclavinia przetrwały pod sarmacką kuratelą dłużej niż jakikolwiek kraj nordacki i już to samo przemawia do mnie bardziej niż cokolwiek innego.
![[Obrazek: videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67...height=138]](https://media.discordapp.net/attachments/556495101086531596/589394861589921796/videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67c57ebd&is=67c42d3d&hm=82211377b02e470c984c379ddff4c8d9d637a288d693bac297b7f21c72b0588d&=&width=213&height=138)