(09 Gru 2024, 23:27:15)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Mam wątpliwości, czy systemy informatyczne są czymś, co sprawia, że mikronacja jest dużo bardziej atrakcyjna. Funkcjonalne forum i estetyczna strona na pewno działają na plus, ale nie są raczej czynnikiem decydujacym o tym, czy komuś chce się działać w danym państwie. Zdecydowanie ważniejsza jest wartka fabuła (najlepiej taka nieinscenizowana od A do Z) i ciekawy klimat, a więc te same elementy, które pchają nas w kierunku powieści i seriali.
Możecie to potraktować jako cope ze strony byłego obywatela Bialenii, która pod względem informatycznym stała mniej więcej na poziomie Winkulii a więc niewiele powyżej dna, ale dla mnie istnienie systemu bankowego to jedno z ostatnich kryteriów na które patrzyłbym, gdybym szukał mikronacji do osiedlenia się.
Zasadniczo zgadzam się. Natomiast można by trochę poprawić forum. W pierwszym rzędzie proponuję trochę pozmieniać działy (mogę się podzielić swoimi sugestiam i pozbyć się części emotikon, które łaskawie dała nam Incelia (można zamiast dać jakieś własne czy coś, jak ktoś chce).
A wracając do Federacji Nordackiej - link. Harlin ma plan stworzyć "Konfederację Wolnych Mikronacji", w ramach której ma istnieć system gospodarczy (sami zreztą przeczytajcie co on tam knuje). Nasz ulubieniec natomiast widzi w tym i Winkulię. Myślę, że jak najbardziej możemy się dołączyć, oczywiście bez większej integracji. Nie będzie to raczej dla nas przesadnie duża atrakcja, ale nam i nie zaszkodzi.