17 Lis 2024, 02:26:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17 Lis 2024, 02:27:10 przez Mateusz Żmigrodzki.)
(15 Lis 2024, 16:34:52)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): Korzystając z okazji jak zapatrujecie się na zagęszczenie sieci osadniczej naszego kraju? Dzięki czarowi GPT, można wygenerować setki jeśli nie tysiące nazw miejscowych, a przyznam, że choć jesteśmy typowym krajem nadmorskim, to jednak trochę razi mnie, że w środku Winkulii prawie nikt nie mieszka...
Z całym szacunkiem, ale nie popieram tego. Po pierwsze, owszem jesteśmy typowym krajem nadmorskim i dlatego zdecydowana ilość skupisk ludzkich jest skoncentrowana wobec wybrzeża. To naturalne, np. w takiej Australii czy w Stanach Zjednoczonych. I tak wiem - tam po środku nic nie ma. Ale w sumie jakby się tak zastanowić, to raczej "interior" winkulijski również do bogatych nie należy. W końcu są tam puszcze, stepy i pustynie. Czasami się zdarza taka sytuacja obwarzanka - że urodzaj dookoła, a w środku pustka. Zatem uważam nasze zagęszczenie sieci osadniczej za w pełni normalne. Po drugie, nie chcę być uszczypliwy, ale trochę mnie przeraża wizja generowania tego w Chacie GPT (tak, wiem, to tylko propozycja, ale zdaję sobie sprawę, że Wasza Ekscelencja bardzo lubi korzystać z tego narzędzia). Robot wszystko może wymyślić - ale w takim razie po co my w ogóle się tutaj bawimy, jeśli mamy nie być w stanie opracować nazw?