12 Sty 2024, 23:14:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13 Sty 2024, 01:59:27 przez Mateusz Żmigrodzki.)
Wysoka Izbo!
Wnoszę poprawkę/autopoprawkę do projektu, dokładniej do Przepisów wprowadzających Konstytucję.
Dwa pierwsze artykuły stanowią wprowadzenie szczegółowych rozwiązań, wz. z moją poprawką dot. KVH. Art. 2b. ma służyć temu, aby był znany termin publikacji pierwszego raportu oraz następnych (inaczej Marszałek KSZ mógłby nie wiedzieć, czy chodzi o 6 miesięcy od ogłoszenia ustawy, wejścia w życie, czy powołania Herhaftkommissara na stanowisko). Zaś zmiana w Małym kodeksie karnym służy zachowaniu przepisów dających podstawę dla funkcjonowania Królewskiej Prokuratury Generalnej. Myślę, że warto zachować podstawę prawną dla tej instytucji. W końcu ktoś musi ścigać przestępstwa.
Wnoszę poprawkę/autopoprawkę do projektu, dokładniej do Przepisów wprowadzających Konstytucję.
Cytat:Art. 2a.
W ustawie z dnia 16 kwietnia 2022 roku o Konsversaherheit wprowadza się następujące zmiany:
1) art. 8 otrzymuje brzmienie: "Kongsversaherheit ma obowiązek składać co 6 miesięcy raport z podejmowanych przez siebie działań na ręce Ministra Stanu. Raport jest objęty klauzulą tajności.";
2) art. 11 otrzymuje brzmienie: "Na czele Kongsversaherheit stoi Hërhaftkommissar. Jest on mianowany przez Marszałka Królewskich Sił Zbrojnych w drodze rozporządzenia za zgodą Ministra Stanu.";
3) art. 3. otrzymuje brzmienie: "Kongsversaherheit podlega i odpowiada bezpośrednio przed Marszałkiem Królewskich Sił Zbrojnych albo osobą pełniącą jego obowiązki.".
Art. 2b.
Pierwszy raport, o którym mowa w art. 2a. pkt. 1., składa się do 31 marca 2024 roku. Od tej daty liczy się okres przedłożenia następnego raportu.
Art. 3.
[...]
c) rozdział V dekretu z dnia 1 sierpnia 2021 roku - Mały kodeks karny, z wyjątkiem art. 34 i 35;
[...]
Dwa pierwsze artykuły stanowią wprowadzenie szczegółowych rozwiązań, wz. z moją poprawką dot. KVH. Art. 2b. ma służyć temu, aby był znany termin publikacji pierwszego raportu oraz następnych (inaczej Marszałek KSZ mógłby nie wiedzieć, czy chodzi o 6 miesięcy od ogłoszenia ustawy, wejścia w życie, czy powołania Herhaftkommissara na stanowisko). Zaś zmiana w Małym kodeksie karnym służy zachowaniu przepisów dających podstawę dla funkcjonowania Królewskiej Prokuratury Generalnej. Myślę, że warto zachować podstawę prawną dla tej instytucji. W końcu ktoś musi ścigać przestępstwa.