20 Lis 2023, 19:42:51
(20 Lis 2023, 18:39:33)Henryk Wespucci napisał(a): Żądam wyjaśnień od JE Ministra Stanu - dlaczego pozwolił, aby w jego rządzie zasiadała osoba, która kieruje się wyłącznym dobrem obcego państwa. Co miało wpływ na nominację pana von Kirianóo? Przynależność polityczna? A może dowód osobisty z nazwiskiem Hohenburg? Czy pan von Kirianóo posiadał dostęp do informacji o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa Winkulii, czy jako wiceminister spraw zagranicznych realnie wpływał na winkulijską politykę dyplomatyczną? Czy w chwili pełnienia urzędu pan von Kirianóo był obywatelem Związku Winkulijskiego?
Wolałbym, aby interpretację przedłożono mi w kancelarii, mimo to odpowiem na te pytania.
Pan Kirianóo w momencie, którym obejmowałem urząd Ministra Stanu, był całkiem aktywnym działaczem koalicyjnej wobec Folksbundu Partii Narodzenia Winkulii. Funkcję Wiceministra Spraw Zagranicznych pełnił on już za rządów poprzedniego premiera, JE Artura Kardacza von Hohenburga. W tamtym czasie bowiem pan Kirianóo wspomagał, jako wiceminister, wysiłki Rządu Królewskiego w nawiązywaniu współpracy dyplomatycznej z różnymi państwami nordackimi, w szczególności wspierał działania w ramach obszaru postbrodryjskiego. Nominację na Wiceministra Stanu uzyskał na podstawie decyzji podjętej pomiędzy partnerami koalicyjnymi. Uważałem ponadto, że może on się przysłużyć naszemu krajowi oraz iż należy stawiać na nową generację. Chcę podkreślić, że nazwisko czy też przynależność do rodu panującego Hohenburgów w żadnym stopniu nie miała związku z tą decyzją. Była to decyzja oparta czysto na ówczesnych przesłankach merytorycznych. Jak jednak widać te się z czasem zdezaktualizowały.
Pan Kirianóo nie posiadał dostęp do informacji o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa Winkulii. Nie pełnił on również funkcji decyzyjnej ws. winkulijskiej polityki zagranicznej. O ile mi wiadomo, na chwilę obecną, a także przez cały okres pełnienia urzędu, pan Kirianóo był i jest obywatelem Związku Winkulijskiego.