29 Wrz 2023, 15:43:15
Mnie osobiście podoba się przedstawiona tutaj koncepcja. Ze swojej strony szczególnie będę zabiegał o wprowadzenie czwartego stopnia, ponieważ - o czym być może wspominałem w kuluarach - są plany co do stworzenia na ich bazie różnego rodzaju przedsięwzięć, np. rejonów dla systemu tablic rejestracyjnych, okręgów pocztowych oraz wielu innych inicjatyw. Ponadto zgadzam się z tezami wygłoszonymi w poprzednim wątku, że ogromny obszar jakim jest obecna dzielnica może zniechęcać mikronautę - tego młodego, jak i również starego - oraz go przytłaczać, zatem jednostka poziomu czwartego może być idealną dla prowadzenia działalności stricte samorządowej. Co do jej nazwy - proponowałbym osobiście parafię albo amt; przy czym jak dla mnie jest to kwestia drugoplanowa.
Osobiście podoba mi się także pomysł z pierwszym stopniem podziału administracyjnego, w szczególności wyróżnienie Volkianu jako osobnego kraju koronnego. Myślę, że to doskonale koresponduje z pozycją, jaką on zajmuje w naszym porządku prawnym i podkreśla jego autonomiczność.
Osobiście podoba mi się także pomysł z pierwszym stopniem podziału administracyjnego, w szczególności wyróżnienie Volkianu jako osobnego kraju koronnego. Myślę, że to doskonale koresponduje z pozycją, jaką on zajmuje w naszym porządku prawnym i podkreśla jego autonomiczność.