20 Wrz 2023, 22:31:21
Królewskie Stołeczne Miasto Kanugard, dnia 20 września 2023 roku
Mateusz Żmigrodzki
Minister Stanu Związku Winkulijskiego
Za pośrednictwem:
Ministerstwa Stanu
Al. Hoelmenda Grossa 1
01-005 Kanugard (K.S.M.)
Erik Otton von Hohenburg
Wicekról Górnej Winkulii
Za pośrednictwem:
Urzędu ds. Górnej Winkulii
ul. Christiana Flachbetta 14
02-137 Rutzelburg (Górna Winkulia)
Wasza Ekscelencjo!
W odpowiedzi na Waszą interpelację udzielam następujących odpowiedzi (ich kolejność jest zbieżna z kolejnością zadanych pytań):
1. Rząd Królewski prowadził takowe działania za pośrednictwem nieoficjalnych kanałów dyplomatycznych. Z uwagi na poufny charakter rozmów nie mogę podać dokładnych personaliów uczestników rozmów, jednak byli to przedstawiciele władz Cesarstwa Insulii oraz obywateli Westlandu, w tym stron wojny domowej w Westlandzie. Rozmowy te głównie dotyczyły sytuacji Winkulijczyków w Westlandzie.
2. Związek Winkulijski - na podstawie decyzji podjętej przez władze Winkulijskiej Republiki Ludowej - uznaje ją za suwerenny podmiot prawa międzynarodowego. Dlatego też to od decyzji podjętych przez władze WRL zależy jej dalszy los. Rząd Królewski jest otwarty na rozmowy z władzami WRL.
3. Informacji w tej sprawie nie mogę ujawnić z uwagi na delikatność tejże materii.
4. Na ten moment Rząd Królewski nie planuje użycia Królewskich Sił Zbrojnych w żadnym celu.
5. Na ten moment Rząd Królewski będzie bacznie obserwować sytuację na obszarze postinsulijskim. Rząd nie wyklucza żadnych posunięć dyplomatycznych w tym obszarze.
6. Decyzja w tej materii wymagałaby przeprowadzenia szerokich konsultacji społecznych. Obydwa rozwiązania są możliwe oraz posiadają swoje wady, jak i zalety.
Mam nadzieję, że udzielone odpowiedzi usatysfakcjonują Waszą Ekscelencję.
Premier Rządu Królewskiego
(-) Mateusz Żmigrodzki