20 Wrz 2023, 20:15:31
Nie przetrwała próby czasu, chociaż szczerze powiem, że nie spodziewałem się upadku Insulii w tym roku. Postrzegałem nawet szanse na to, że odbuduje swoją pozycje po przecenionym Cesarzu Alfredzie, panującym przez 2 tygodnie (a nawet mniej) i późniejszych perypetiach jako Transnordata. Harlin zresztą był całkiem dobrym Cesarzem, ale wbrew powszechnemu przekonaniu, nie można całkowicie rozgraniczyć gry od reala. Jemu się to udało aż zbyt dobrze. Ma to swoje wady i zalety, ale ostatnio lubię stawiać tezy i hipotezy, bez szerszej argumentacji, więc postawię i teraz, że właśnie brak powiązania gry z realem doprowadził do niepowodzenia ostatniego Cesarza Insulii. Za mało integracji, za mało "ludzkości" w swoich działaniach. To właśnie doprowadziło do końca i mam nieodparte wrażenie, że tylko dzięki odwrotnemu podejściu - Voxland się utrzyma, a co więcej będzie godnym współpracy partnerem. Ale na razie warto poczekać, dać im zbudować swoją pozycję - albo się uda, albo się nie uda. Ja trzymam kciuki.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I