28 Sie 2023, 13:59:06
Wspomnienia Mateusza
Cytat:Do Athos trafiłem, jak wielu Winkulijczyków, po upadku I Związku Winkulijskiego i podzieleniu kraju pomiędzy Brodrię i UTN. Zostaliśmy ochoczo przyjęci przez króla Athos - Franciszka Paderewskiego, za którego sprawą Królestwo stało się domem dla winkulijskiej diaspory. Ośrodkiem emigacji stało się Jofesto, gdzie początkowo był obóz dla uchodźców, a później organizacje i uniwersytet winkulijski. Dzięki temu pamięć o ZW przetrwała, a wraz z nią dążenia niepodległościowe, które w końcu zostały zrealizowane. Okres istnienia Athos był bardzo burzliwy; szczególnie okres istnienia tzw. Świętego Cesarstwa Athos, kiedy to pierwszeństwo w kraju uzyskał latereizm - synkretyczna religia powstała z elementów chrześcijaństwa i osacyzmu. Właściwie ja byłem jej twórcą, zresztą byłem też pierwszym i jedynym przywódcą Kościoła latereiskiego. Niestety jednak ŚCAt uległo rozpadowi wskutek wzajemnych walk wewnętrznych, walk o władzę i pierwszeństwo w państwie. O wydarzeniach tych pisać mógłbym dużo - w skrócie niestety ostatecznie zakończyło się to krachem. Jednak jak mówiłem wcześniej, w perspektywie dalszych losów narodu winkulijskiego okres Athos był czasem owocnym. Ważnym aspektem działalności w Athos była aktywność gospodarcza, o której rozwój dbał założyciel państwa - Franciszek Paderewski. System ten polegał przede wszystkim na kupowaniu działek i obrocie handlowym. Nie wiem, czemu element ten tak dobrze zapamiętałem; być może dlatego, że podobnych inicjatyw ekonomicznych później mi brakowało.