22 Sie 2023, 01:43:40
- No właśnie... - popił łyk whiskey - Przyznam Ci tu szczerze, że wizytę planowałem na pojutrze, ale przeczytałem to - tu z trzaskiem położył na stół najnowsze wydanie Vooga - i pomyślałem, że muszę przylecieć już teraz. Nie mam przy sobie żadnego projektu traktatu, żadnego planu pokojowego, nie mam notatek, nie mam nic. Przyleciałem, bo wierzę, że jeśli uda się na tym etapie załagodzić rysę na stosunkach, nić porozumienia nie pęknie. Wierzę, że Winkulia wespół z Federacją mogą być przyszłością kontynentu. Ale do tego trzeba wyjaśnić sobie nieporozumienia i poczynić jasne deklaracje - Przerwał na chwilę, żeby dalej kontynuować - Słyszałem już o koncepcjach zimnej wojny z Nordatą (państwem). To nie tak, że jestem nudny i stawiam jedynie na grzeczną współpracę, ale... Zupełnie tego nie widzę. Mało mamy wrogów Nordaty, żeby szukać ich wewnątrz murów? Jak pewnie dobrze wiesz, Nordatczycy wskazali mnie i moją partię jako godnych władzy głównie przez nasz program, który opierał się w dużym stopniu na polityce zagranicznej. Fakt, Winkulia nie została wymieniona jako startegiczny sojusznik, ale to się może zmienić i z radością poprawie swój błąd przy kolejnej edycji programu. Pomyśl tylko, jak dużo można osiągnąć między naszymi krajami, bez aneksji Winkulii do FN. Dajmy sobie nawzajem szansę. Jeśli uda się naprawić relacje, będę mógł przejść do moich przyszłych koncepcji współpracy. Wrogów łatwo znajdziemy poza kontynentem, możemy nawet rywalizować kto takowego bardziej dojedzie, ale niech Nordata będzie prawdziwie zjednoczona. Nie w państwie, a w społeczności.
(-) JKM Mikołaj III,
z Bożej łaski Król Winkulijczyków, Volkiańczyków, Santyjczyków, Burgiów, Szelenów, Górnego i Dolnego Nebtawii, Goruzji, Rostonii, Raghall Szwecilandii, Wielki Książę Siedmiogrodzki, Cherski, Alemański i Batawski Ramandzki, Trzygrodzki, Opiekun Nowej Hirshbergii, Nowoweerlandzki, saraceński, arcyksiążę osaczeski, Wielki Mistrz Zakonu Szymonnitów etc. etc.
z Bożej łaski Król Winkulijczyków, Volkiańczyków, Santyjczyków, Burgiów, Szelenów, Górnego i Dolnego Nebtawii, Goruzji, Rostonii, Raghall Szwecilandii, Wielki Książę Siedmiogrodzki, Cherski, Alemański i Batawski Ramandzki, Trzygrodzki, Opiekun Nowej Hirshbergii, Nowoweerlandzki, saraceński, arcyksiążę osaczeski, Wielki Mistrz Zakonu Szymonnitów etc. etc.