06 Sie 2023, 14:19:58
(05 Sie 2023, 20:02:59)Burek napisał(a): Program konserwatystów - ciekawe, że nie ma nic o relacjach czy stosunkach z nami.
Nie wiem, czy w programie zostało to wystarczająco podkreślone, ale Opcja chciałaby zaliczać Winkulię jako swojego trzeciego sojusznika, ale odniosłem silne wrażenie, że władze winkulijskie tego nie chcą - antagonizacja, twierdzenie że to kolejna Wielka Muratyka itp. Między innymi dlatego idziemy na wybory: bo ostatecznym dowodem na to, że nie jest to kolejny imperialistyczny projekt Zwierzogrodu jest niedopuszczenie, aby u władzy byli Muratykanie. Natomiast, jeśli wrażenie odniosłem nieprawidłowe to jak najbardziej można myśleć o budowaniu relacji.
(05 Sie 2023, 20:30:58)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): trochę dziwi mnie wskazanie na nas jako przykład zgubnej "prosarmackiej" polityki i tak jak wskazał Burek nie uważam ani relacji z KS za zbyt intensywne, ani tym bardziej zgubne ani też, nie uważam, że KS ma swoje złote czasy za sobą, niezależnie od tego czy jesteśmy sarmatofilami czy też nie.
Chodziło o to, że Winkulia ma najbardziej rozwinięte na Nordacie stosunki z Sarmacją, plus powiązania Króla z Księciem. Nie chodzi tu o żadną rywalizację, tylko zbudowanie alternatywy - czegoś, z czego można być dumnym bardziej niż z tego, że ma się stosunki z KSami, bardziej niż z zamieszkiwania mikroświata od 2001. Chcemy nadać pannordatyzmowi twarz, wyprowadzić go z poziomu "małpy razem silne".
Ogólnie antysarmatyzm zawsze będzie u nas jednym z mniej uargumentowanych poglądów, bo poprzednik Opcji, Zjednoczona Prawica Imperium, mocno do tego nawiązywała w narracji, i tak zostało.
(05 Sie 2023, 20:30:58)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): Troszeczkę też uderzająca jest zgodność linii programowych obu partii. Wszyscy chcą dobrych relacji z sąsiadami, być potęgą regionalną i lokalnym hegemonem, potęgą informatyczną i może pokojowo, ale jednak wchłaniać sąsiednie kraje.
No cóż, komunistów w Federacji zabrakło, więc dużego kontrastu poglądów nie ma. Z tego co wiem Romanow też jest bardziej na prawo i pewnie będzie miał coś podobnego do programu PeDeków. Nasz się różni głównie tym, że jest programem, a nie todo listą, jaka w praktyce została zamieszczona ze strony PD. Z drugiej strony, dzięki takim powiedzmy zbliżonym poglądom przegrana nie jest tak dotkliwa
(-) JKM Mikołaj III,
z Bożej łaski Król Winkulijczyków, Volkiańczyków, Santyjczyków, Burgiów, Szelenów, Górnego i Dolnego Nebtawii, Goruzji, Rostonii, Raghall Szwecilandii, Wielki Książę Siedmiogrodzki, Cherski, Alemański i Batawski Ramandzki, Trzygrodzki, Opiekun Nowej Hirshbergii, Nowoweerlandzki, saraceński, arcyksiążę osaczeski, Wielki Mistrz Zakonu Szymonnitów etc. etc.
z Bożej łaski Król Winkulijczyków, Volkiańczyków, Santyjczyków, Burgiów, Szelenów, Górnego i Dolnego Nebtawii, Goruzji, Rostonii, Raghall Szwecilandii, Wielki Książę Siedmiogrodzki, Cherski, Alemański i Batawski Ramandzki, Trzygrodzki, Opiekun Nowej Hirshbergii, Nowoweerlandzki, saraceński, arcyksiążę osaczeski, Wielki Mistrz Zakonu Szymonnitów etc. etc.