31 Lip 2023, 23:02:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31 Lip 2023, 23:10:41 przez Artur Kardacz.)
Historia zatoczyła koło i obecny wpis również jest niejako podsumowaniem moich rządów. Początek kadencji można opisać jednym słowem: cisza. Cały kraj zapadł w spokojny sen i czekał na przebudzenie. Jako Minister Stanu próbowałem tchnąć trochę werwy lecz bezskutecznie. Aktywizacja Rządu Królewskiego nastąpiła pod koniec kadencji. Mój gabinet otworzył się na propozycję Folksbundu i doszło do zjednoczenia sceny politycznej, co można określić mianem ogromnego sukcesu. Podzielona na dwa obozy Winkulia wreszcie została zjednoczona. Mateusz Żmigrodzki objął funkcję Ministra Gospodarki i od razu zabrał się do działania. Swoje miejsce w gabinecie otrzymał również Burek. Powołany został na wiceministra spraw wewnętrznych i zajął się pracami nad uniwersytetem i biblioteką. Do pomocy Erikowi, w gabinecie ministerstwa spraw zagranicznych, został powołany mój syn Bolesław na funkcję wiceministra. Dzięki mojemu poleceniu i ich pracy udało się ożywić nasze działania w polityce zagranicznej. Trwają właśnie rozmowy z Cesarstwem Nan Di o wspólnym uznaniu. Mogę zdradzić że rząd planuję nawiązać kontakty również z Nową Ordą, Królestwem Hawilandu, Fenocją oraz Monarchią Austro-Węgierską. Niestety z braku czasu odpowiednie działania nie zostały jeszcze podjęte. Przed nami jeszcze kilka inwestycji w gospodarkę, wraz z nowym Ministrem Gospodarki mamy kilka pomysłów na rozwój tej strefy naszego państwa.
Jednakże nadchodzące wybory mogą wszystko zmienić. Szczerze mówiąc mogłem nadal pełnić urząd Ministra Stanu (wystarczyło nie odzywać się do Króla w sprawie wyborów) jednak chciałem być fair wobec Króla i obywateli. Wierzę że ufacie mi na tyle aby ponownie wybrać mnie na ten urząd. Tryby nowego rządu ruszyły i proszę o możliwość kontynuowania tego. Mój rząd może zapewnić stabilność jakiej nam trzeba. Ostatnie wybory pokazały że częste zmiany nie służą niczym dobrym. Przez ten czas udało się wytyczyć obiecujący dla nas kurs i chciałbym abyśmy nim podążali.
Jednakże nadchodzące wybory mogą wszystko zmienić. Szczerze mówiąc mogłem nadal pełnić urząd Ministra Stanu (wystarczyło nie odzywać się do Króla w sprawie wyborów) jednak chciałem być fair wobec Króla i obywateli. Wierzę że ufacie mi na tyle aby ponownie wybrać mnie na ten urząd. Tryby nowego rządu ruszyły i proszę o możliwość kontynuowania tego. Mój rząd może zapewnić stabilność jakiej nam trzeba. Ostatnie wybory pokazały że częste zmiany nie służą niczym dobrym. Przez ten czas udało się wytyczyć obiecujący dla nas kurs i chciałbym abyśmy nim podążali.