[GRAFIKA NIEDOSTĘPNA]
NR 1/2018
Wybory, wybory i wciąż wybory... - czyli o systemie wyborów parlamentarnych w Federacji
21 stycznia Centralna Komisja Wyborcza podała do informacji wyniki wyborów na II kadencję Parlamentu Federacji Nordackiej. Podobnie jak w przypadku pierwszych wyborów, CKW zarządziła kolejną drugą turę wyborów. Taka sytuacja pokazuje nam, że obecna ordynacja wyborcza nie działa efektywnie, z powodu zbyt dużego rozkładu głosów obywateli.
Istnieje kilka propozycji rozwiązania tego problemu, ale ja postaram się przedstawić tylko jedno z nich. Jest nim ordynacja Pojedynczego Głosu Przechodniego (PGP). System ten wykorzystuje głosowanie preferencyjne, czyli nie wybieramy jednego kandydata za pomocą zaznaczenia, tylko porządkujemy wszystkich kandydatów w kolejności preferencji (np. 1 dla najbardziej preferowanego, 2 dla kolejnego w kolejności preferencji itd.). Nie chcę popełnić w opisywaniu tej ordynacji żadnej gafy, dlatego zarzucam obrazek przedstawiający użycie systemu w realnym świecie.
Na koniec redakcja chciałaby pogratulować nowo wybranym parlamentarzystom. Niech oni kierują się mądrością i dobrem całej Federacji!
Umarł socjalizm, niech żyje liberalizm! - wywiad z Ministrem Finansów Socjalistycznej Republiki Volkianu
Obserwator Ludowy: Co Pan poczuł kiedy usłyszał Pan po raz pierwszy o inflacji w Volkianie?
Witold Zarębski: Wielką złość. Zastanawiałem się, jakim trzeba być człowiekiem, aby doprowadzić do takiego stanu. Ale Pan Premier Kostas wykazał w swoim referacie na Zjeździe SPV, kim tak naprawdę jest Pan Andropow.
Jaki kierunek gospodarczy Pan teraz obierze?
Oczywiście, że jedyny słuszny liberalizm. Wie Pan, sam kiedyś byłem za socjalizmem, ale ten system po prostu nie działa. Lepszy jest kapitalizm. Jednakże zły jest kapitalizm interwencjonistyczny, ponieważ rynek sam potrafi się dostosować. Państwo powinno ingerować w przypadku, gdy łamane są umowy między podmiotami na rynku. Pozostałą część, czyli 99% załatwią przedsiębiorcy i zwykli obywatele.
Ostatnio rozlegały się plotki o planie przeprowadzenia prywatyzacji przedsiębiorstw...
Wiem, sam słyszałem. (śmiech) Jakbyśmy chcieli tej trudnej operacji uniknąć, niestety jest ona konieczna, aby zaprowadzić prawdziwie wolny rynek w Volkianie.
Istnieje też plotka, że Ministerstwo Finansów chce sprywatyzować największe volkiańskie przedsiębiorstwo, czyli Volkiańskie Koleje Państwowe. Czy jest to prawda?
Ja wraz z moimi podwładnymi myślimi na ten temat. W każdym razie, na ten moment jest za wcześnie, aby podejmować tak znaczące decyzje. W końcu Volkiańskie Koleje Państwowe są firmą zasilającą 63% budżetu państwa.
Czy będą podatki?
Tak, będą. Dla osób fizycznych 15% liniowy oraz dla wszystkich tzw. przedsiębiorstw nowo utworzonych 21%. Oprócz tego w przyszłości wprowadzony zostanie VAT i akcyza. Nasza strategia będzie polegała na tym, aby w przyszłości obniżać podatki dochodowe, ale podnosić VAT. Będzie to bardzo korzystne dla Skarbu Państwa, ale też dla obywateli Volkianu.
Teraz najważniejsza kwestia - denominacja.
Dokładnie... Cóż mogę powiedzieć? Denominacja, a dokładnie jej proces rozpocznie się już w ten weekend. Na razie dyskutujemy o ile zer obciąć wartość Volkiańskich Kartek Płatniczych - czy o trzy, czy o cztery zera?
W każdym razie, zostaną wymienione wzory banknotów. Będziemy bardziej chcieli nawiązać do życia codziennego obywateli, niż SPVoskich wodzów.
Co chce Pan powiedzieć na koniec?
Chcę powiedzieć tylko jedno - z dumą ogłaszam: umarł socjalizm, niech żyje liberalizm!
Zapomniani bohaterowie - Yngwid Samstein, twórca Nordackiej prawicy
Yngwid Samstein - urodził się w Muratyce, później wyjechał do Zwierzogrodu, gdzie uczęszczał na tamtejszy Uniwersytet Prawniczy. Twórca partii "Prawica Nordacka" - do niej właśnie nawiązuje tradycją "Odrodzona Prawica". Postać kontrowersyjna z uwagi na niejasne stanowisko podczas I wojny muratyckiej. Zmarł na nowotwór mózgu, mając 57 lat, w swoim domu w Rathausio.
W tym numerze to na tyle. Zapraszamy do wysyłania sugestii i pamiętajcie, że...
Naszą dewizą jest wolność!