24 Cze 2023, 17:34:40
Chciałbym poruszyć kwestie braku umocowań prawnych ani też tradycyjnych dla tytulatury przysługującej monarchom winkulijskim. W toku dziejów tytluatra się zmieniała, część tytułów dochodziła, a o innych zapomniano. Być może wzorem innych monarchii powinniśmy uregulować tą kwestie specjalnym dekretem w porozumieniu z Folkstagiem, aby ten mógł nadawać tudzież odbierać JKM kolejne godności? Byłoby to o tyle praktyczne, że umacniałoby prestiż monarchii w naszym kraju, by ta mogła odgrywać większą niz dotychczas rolę kulturotwórczą.
Kwestią wciąż otwartą pozostają tytuły osób prywatnych i ich hierarchia. Kiedyś te kwestie regulował Kodeks Prawa Cywilnego, Lennego oraz Samorządowego i może czas go przywrócić, ale to będzie wymagać dużo bardziej przemyślanego i metodycznego podejścia niż miało to miejsce dotychczas, tym bardziej, że obecna struktura samorządu jest nikombatybilna z czasami nieboszczki WRE.
Ostatnią kwestią jaką chciałbym w tym wątku poruszyć jest fakt posługiwania się przez JCW Kamiljana de Harlin von Wespucci, tytułem "Króla Winkulii brodryjskiej" według micropedii;
Kwestią wciąż otwartą pozostają tytuły osób prywatnych i ich hierarchia. Kiedyś te kwestie regulował Kodeks Prawa Cywilnego, Lennego oraz Samorządowego i może czas go przywrócić, ale to będzie wymagać dużo bardziej przemyślanego i metodycznego podejścia niż miało to miejsce dotychczas, tym bardziej, że obecna struktura samorządu jest nikombatybilna z czasami nieboszczki WRE.
Ostatnią kwestią jaką chciałbym w tym wątku poruszyć jest fakt posługiwania się przez JCW Kamiljana de Harlin von Wespucci, tytułem "Króla Winkulii brodryjskiej" według micropedii;
Cytat:Jeno Cesarska Mość Kamiljan I Harlin z własnej łaski Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Rodzic Doctriny, Wielki Protektor Lotryganii, Król Monarchii Ardemii, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Prezydent Gaudium, Prezydent Buletarku, Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu, Książę Bantu, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, dawny Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, UTNczyk sercem, dawny zarządca Kościoła Antywirtualnego, dawny Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, dawny Prezydent Federacji Nordackiej.
Nie ukrywam, że jestem ciekaw w jakich okolicznościach JCW nabył ów zacny tytuł, ale jeszcze bardziej jaki stosunek do niego powinna mieć korona winkulijska. Z jednej strony Dekret z dnia 30 lipca 2021 roku ''Mały kodeks karny'', w art. 10. przewiduje karę więzienia za uzurpowanie sobie tytułu czy też władctwa nad Winkulią, już nie wspominając o tym, że jest to niejako świadectwo słusznie minionej okupacji brodryjskiej o której chcielibyśmy już zapomnieć, no ale z drugiej strony u nas prawo nie działa wstecz, a nawet jeśli to jednak trzeba mieć też na uwadzę jego dotychczasowe zaangażowanie i zasługi dla Związku Winkulijskiego. Bez niego wiele naszych sukcesów w tym wejście do Federacji Nordackiej nie mogłoby się odbyć. Dlatego też proponowałbym nadanie KdHvW zastępczego, niemniej prestiżowego tytułu, ale poniżej godności królewskiej w zamian za zrzeczenie się tego tytułu.
Mam nadzieję, że moje propozycje nie zostaną poczytane za obrazę czy też próbę wywarcia presji na JCW - jest to jedynie propozycja, ktra w moim odczuciu jest po prostu najbardziej słuszna.
Mam nadzieję, że moje propozycje nie zostaną poczytane za obrazę czy też próbę wywarcia presji na JCW - jest to jedynie propozycja, ktra w moim odczuciu jest po prostu najbardziej słuszna.