12 Lut 2023, 21:07:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 Lut 2023, 21:08:21 przez Mateusz Żmigrodzki.)
(12 Lut 2023, 20:04:18)Alfred Fabian von Tehen-Dzek napisał(a): Mam nadzieję, że ktoś ze zgromadzonych poszerzy wiedzę zgromadzonych, w tym i moją, na temat tego wydarzenia
Służę pomocą
Ogólnie chodziło o to, że wielmożny kolega i obecnie przywódca Repujerstanu - Aleksander Novak - pojawiał się wtedy w Winkulii i działał na rzecz praw mniejszości republikańskiej zamieszkującej wyspę Winewa. Wyspa początkowo przynależała do Związku Albiońskiego, na którego czele stoi do dzisiaj Artur Kardacz. W każdym razie, w ramach prowadzonej przez Mateusza I - czyli mnie xD - polityki na rzecz ludów zamieszkujących ZW, postanowiłem o wydzieleniu Winewy z obszaru Albionu i powołaniu tam Księstwa - Księciem Winewy został rzecz jasna Novak. Wywołało to ostrą odpowiedź ze strony Albionu, który oskarżył władze o kradzież ich terytorium. W odpowiedzi flota albiońska okrążyła wyspę, z kolei Winewijczycy zaczęli się mobilizować do ewentualnej walki. Ostatecznie obie strony zawarły między sobą porozumienie pokojowe i Winewa zaczęła wypłatę kontrybucji na rzecz Albionu. Jednakże konflikt na linii Kardacz-Żmigrodzki pozostał i ostatecznie ten pierwszy niejako poprowadził naród winkulijski do obalenia Mateusza I.