11 Lut 2023, 21:43:06
Do mikrofonu podszedł JKM Alfred Fabian.
Dziękuję ci Heniu za to, że jesteś dzisiaj z Nami. Bez ciebie dzisiejsze uroczystości nie byłyby takie same. Przechodząc jednak do rzeczy
Dziękuję ci Heniu za to, że jesteś dzisiaj z Nami. Bez ciebie dzisiejsze uroczystości nie byłyby takie same. Przechodząc jednak do rzeczy
Cytat:Drodzy ObywateleDrogie ObywatelkiCzcigodni GościeSpotykamy się dzisiaj tutaj aby celebrować najważniejsze święto roku. Najważniejsze święto dla każdego Winkulijczyka i każdej Winkulijki. Obchodzimy dzisiaj piąty rok istnienia Związku Winkulijskiego, kraju który na zawsze zmienił to, w jaki sposób postrzegana jest Nordata. Przez te 5 lat przeszliśmy przez wszystko, począwszy od dzikich krain, które ciężko byłoby utrzymać, poprzez wszelkiego rodzaju unie, sojusze i federacje, aby ostatecznie stać się okrętem, który kieruje się tylko i wyłącznie ku nowym, nieodkrytym i bogatym lądom, na którym czekają już na nas nowe pomysły i pokłady energii.Pozycja Związku Winkulijskiego nie bez powodu znajduje się w tym, a nie innym miejscu w mikroświecie. Doszliśmy do niej o własnych siłach, a droga wcale nie należała do najmniej wyboistych. Przez lata trwaliśmy i dzisiaj możemy powiedzieć, że przetrwaliśmy próbę czasu. A kolejne lata mogą Nam przynieść tylko kolejne ciekawe przygody. I chociaż nie dążymy już tak jak niegdyś, aby "przywrócić świetność" czy pokazać, że nikt nie może się z Nami równać, to wiem, że sezonowo, gdy tylko jest taka chęć i potrzeba, jesteśmy w stanie pokazać, że to właśnie my jesteśmy stolicą mikroświata. Że Nasze inicjatywy potrafią porwać rzeszę obywateli Pollinu i zapewnić im rozrywkę, jakiej nigdzie indziej nie doświadczą.Chciałbym podziękować wszystkim, którzy się włączyli w budowę tej autostrady ku świetności. Teraz, kiedy droga ta jest już przejezdna, możemy bez problemu szusować w odmęty reala, by potem bez problemu pojawić się ponownie na drugim końcu i świecić przykładem dla pozostałych. Bez Was cały sens Winkulii stałby pod znakiem zapytania. Dziękuję obywatelom, którzy poświęcają swój czas na to, aby uświetnić naszą zabawę. Wierzę, że tworząc również wiele z tego czerpią - czy to satysfakcji, czy też praktycznych umiejętności, które przydadzą im się w realnym życiu, a kreatywność nigdy ich nie opuści. Wiem, że każdy może mieć lekko inne wyobrażenie kraju, jednakże jestem całkowicie pewny, że pomimo tych różnic jesteśmy w stanie zbudować dokładnie takie państwo, jakie się nikomu z Nas nie śniło.Dziękuję wszystkim zagranicznym obserwatorom i gościom. Cieszę się, że do Nas wracacie, a także serce mi się raduje, kiedy widzę kolejne zagraniczne osobistości. Pamiętajcie, że nawet jeżeli nie czujecie, że to Wasz dom, to jesteście tutaj mile widziani i zawsze uda nam się zagospodarować chwilę dla Was. Mam nadzieję, że licznie będziecie również uczestniczyć w kolejnych winkulijskich inicjatywach, a także możecie liczyć na naszą wzajemność i obecność na Waszych turniejach. Cieszę się, że możemy razem z Wami budować lepszy mikroświat.Chociaż zwykle to mi się tutaj kłaniają, dzisiaj to ja składam ukłon w Waszą stronę. Dzięki Wam moja droga nie ma ślepego zaułka. Życzę wszystkim udanej zabawy w trakcie dalszych uroczystości.Wiwat Winkulia!Lex, labor et patria!
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I